Търновска си осинови обществена тераса и се грижи за нея от около шест години. Марта Павлова редовно почиства от различни графити и драсканици т.нар. панорамна селфи тераса, която се намира на улица "Стефан Стамболов“ във Велико Търново. В предаването "Цветовете на България" на "Фокус" разказва, че е започнала на шега.

"Беше преди около шест години. Тогава на една обикновена градска разходка с моя тогава 2-годишен син попаднахме тук и видяхме ужасното ѝ състояние. Аз реших, че това е отвратително, при положение, че на тази тераса ежедневно идват много туристи – деца, юноши и възрастни хора и си правят снимки, и ще е много жалко това да е споменът им за Велико Търново. Иначе държа да кажа, че имам много приятели художници и уважавам стрийт арт изкуството, но това тук не е такова“, обяснява Марта.

Обикновено почиства в дните около някой празник – 1 ноември, 22 септември или пък личен повод. Самото отстраняване на драсканиците ѝ отнема около 20 минути, 10 лева и един маникюр, казва самата тя. Често се намират и хора, които ѝ благодарят или предлагат да и купят поне кафе.

"Много пъти съм чувала "ама защо го правиш, това е безсмислено“. Действително, последният път беше през август, почистих за фестивала "48 часа Варуша“ и тогава терасата остана чиста точно два дни, но въпреки това аз съм решила, че няма да се дам и това си е моята тераса“, с усмивка категорично заявява Марта.

На финала тя призовава да се грижим повече за обществените пространства и да се обичаме.

Луиза ТРАНЧЕВА