Екатерина Досева от Профилирана езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново е сред носителите на "Национална диплома“ за тази година. 16 са общо учениците от страната, които днес получиха почетното отличие на официална церемония в Министерство на образованието и науката, поясняват за "Фокус“ от пресцентъра на институцията. Всички те са завършили учебната година с отличен успех /6.00/ по всички учебни предмети в дипломата за средно образование и на държавните зрелостни изпити. Освен това имат и редица победи в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

"Отличието е своеобразен израз на нашето признание към вашия ум, амбиция и жажда за образование. Това награждаване вече е дългогодишна традиция като от 2010 година досега носители на национални дипломи са 318 зрелостници“, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков преди да връчи призовете.

"Бъдете все така упорити, устремени към знанието хора, които не само осъществяват своите мечти, но и ще могат да допринесат за доброто бъдеще на България“, пожела на зрелостниците той.

Министърът поздрави също техните учители и родители за подкрепата, която са им давали през годините, за да постигнат тези резултати.

Екатерина Досева е единствената отличена ученичка от Великотърновска област. Освен "Национална диплома“, девойката има и грамота за успешно участие в международния клас на гимназия "Фридрих Шилер“ – Марбах, Германия през учебната 2020/2021 година – на немски и на английски език, и грамота за участие на Националната олимпиадата по немски език - 2023 година.

Петима са носителите на национална диплома в София-град. Пълните отличници от град Пловдив също са петима. Наградени ученици има от Бургас, Крумовград, Ловеч, Пазарджик и Търговище.