Със синьо-лилав цвят са водите на река Янтра в пределите на Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Сигнал за замърсяването е подаден в РИОСВ – Велико Търново тази сутрин, като екоекспертите са предприели незабавна проверка. Източникът вече е ясен и не е изненада за никой от жителите на старата столица.

"Специалисти са извършили оглед по течението на реката от Стамболовия мост към кв. "Чолаковци“. Обходени са Присовското дере и дерето край "Терем Ивайло“ ЕООД, където не е установено оцветяване. Проверен е участъка от реката към кв. "Чолаковци", където в района на бившето тролейбусно депо е констатирана колекторна тръба, от която изтича цветната вода. На място е извършено пробонабиране от експерти на Районната лаборатория - Велико Търново. Допълнително ще бъде извършен анализ по показатели на взетата водна проба в лабораторни условия“, увери Милка Асенова, експерт "Връзки с обществеността“ в РИОСВ - Велико Търново.

Умряла риба не е установена по обходените места.

Извършен е и оглед на шахтите, които заустват предприятията в района и които могат да бъдат евентуални източници на замърсяване. Той е направен съвместно със специалисти на ВиК "Йовковци“. Установено е, че в шахта за битови води, преди заустване в градския колектор, на територията на "Кроношпан България“ ЕООД постъпват оцветени води в синьо-зелен цвят. Касае се за боя, използвана в производството, която по информация на дружеството е безвредна. Изпускането й в шахтата е преустановено.

РИОСВ – Велико Търново ще предприеме административнонаказателни мерки към дружеството за установеното нарушение.