Великотърновци са съгласни с констатацията на Регионалната здравна инспекция в старата столица, че автомобилният трафик е основният фактор, който повишава нивата на шум в града. Това показа проучване на "Фокус“. Хората се обединиха и около мнението, че основният авотмобилопоток трябва да бъде изведен от Велико Търново. Това, според тях, е работа както на общината, така и на държавата.

"Шумно е, мръсно е, движението на автомобили е прекалено голямо. Аз съм си кореняк търновец и съм сигурна, че всички ще ме подкрепят – ако няма едно околовръстно, което да извежда трафика извън града, няма какво друго решение да се измисли“, категорична е дама, която срещаме на Кооперативния пазар в старата столица.

Младите хора пък са на мнение, че има и друго решение.

"Да, много е шумно, особено по главните улици шумът е постоянен, дори вечер. Колите, старите автобуси, старите камиони, моторите също – всички те издават много шум. Прави ми впечатление, че повечето автобуси са празни, почти няма хора, които да се возят в тях. Повечето хора се придвижват с коли, които няма къде да паркират, затова и не останаха зелени площи в града. За да се реши проблема, трябва да имаме по-модерен градски транспорт“, ни казва мъж, който също намираме в центъра.

Повечето търновци, а и гостите на града наистина мислят, че е необходимо поне колите, които пътуват по направление София – Варна да не минават през Велико Търново. Идея за ограничаване на този трафик има – с доизграждането на АМ "Хемус“. За решението на проблема ще помогне и направата на пътя Русе – Гюргево. Той ще поеме международния тежкотоварен поток, който преминава почти през центъра на Велико Търново.

Докато това се случи, обаче, на търновци остава да си затварят прозорците и да привикват към по-високите нива на шум.