Маркировката на новото кръгово кръстовище във Велико Търново и по-скоро липсата на такава създава предпоставки за катастрофи. В това са категорични жителите на старата столица, предаде кореспондент на "Фокус". Тръгнахме по сигнал до нашата медия, за да проверим има ли наистина проблеми с най-новото съоръжение в града. За такива алармира търновецът Пенчо Колев, който е и дългогодишен шофьор.

"Всеки тръгва, някой в дясно, някой – в ляво, нещо там кръстовището не е регулирано, както трябва да е по правилника за движение. Това може да доведе до нещастни случаи, катастрофи. Аз не съм специалист по пътища, но до колкото виждам, може би, ще трябва да се изравнят нивата, за да има видимост. Шофьорите имат вина до толкова, че не спазват правилата“, обяснява Пенчо.

С него са съгласни и млади и по-възрастни водачи.

"Точно вчера, по ирония на съдбата, аз не съм от Велико Търново, но съм студент тук и един мина през насрещното в кръговото точно пред мен. Не знам дали е заради маркировката, може и зарaди това да е,  но този човек, който влезе в насрещното беше таксиметров шофьор и щом професионален водач прави такива грешки, значи има някакъв проблем“, коментира студент от ВТУ и допълни, че според него у нас шофьорите не са достатъчно съвестни.

"Основният проблем е с маркировката, където автомобилите идват от центъра и трябва да се включат в кръговото, няма никаква маркировка, никакви знаци и там е основната конфликтна точка. Там, където видите следи от гуми, че са се катерили автомобилите по тротоарите, там не е добре“, обяснява Симеон Николов, който е собственик на магазин в района.

Автобусните шофьори пък се оплакват от това, че никой не е потърсил тяхното мнение как да бъда направено новото кръстовище.

"Основните проблеми за мен са, че всичко е тясно, всичко е направено за лека кола. За мен маркировката е добра“, казва един от водачите в градския транспорт.

Друга дама – от София пък е на мнение, че кръстовището е направено правилно, но проблемите идват от самите шофьори.

"Те просто не са на ясно с правилата, не знаят как да карат, от коя в коя лента да минават. Такива проблеми има по всички кръгови в Търново, според мен“, казва тя.

От Община Велико Търново увериха, че в много кратки срокове проблемът ще бъде решен.