Великотърновци предпочитат изкуствените пред естествените коледни дръвчета. Това показа репортерска проверка на "Фокус“. Причината, според хората, е, че това е по-лесния начин да внесеш празнично настроение в дома си. Едни казват, че слагат пластмасово дръвче просто, защото имат такова, а други – заради малките си деца и домашните животни.

"Към момента използвам изкуствена елха, тъй като съм с малко дете, но иначе е добра идея купуването на естествена. Аз не го правя, тъй като предпочитам дръвчетата да си живеят“, казва дама, която срещаме в центъра на старата столица.

"Изкуствена слагаме. По-практично е и все пак екологията – нали трябва да засаждаме дървета, не да ги унищожаваме, да ги изрязваме“, допълва я друга търновка.

В последните години цените на изкуствените и естествените елхи са почти еднакви. Те варират от 12-15 лева за малко пластмасово дрвъче до над 200 лева за огромна елха, висока над 2 метра. За отсечено естествено дърво търновци ще трябва да отделят минимум 20 лева, като цената може да надвиши и 50 лева, в зависимост от размера. Елхите в саксии се продават от 50 до 100 лева, като в разсадниците са малко по-евтини.

Като алтернатива и част от кампанията "Елхичка с кауза: Прави добро без пауза“ Държавното горско стопанство в Горна Оряховица продава живи елхи с чим на цена от 14,70 лева. Единственото условие е да си занесете собствена саксия, която трябва да е голяма около 20 литра. Дръвчетата са с височина почти метър.