Основният проблем на туристическия бранш в Родопите е липсата на кадри. Това заяви пред журналисти Георги Пампоров – председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори /СРХР/, предаде репортер на "Фокус“. Този проблем е основен и за колегите им от Северна Гърция и е изкристализирал по време на изпълнението на трансграничен проект, реализиран от СРХР в партньорство с Федерацията на хотелиерите в Гърция, Университетът на Македония - Катедра Счетоводство и Финанси - гр. Солун) и Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите и туроператорите – Сандански.

Пампоров отбеляза, че и от двете страни на границата имат сериозни затруднения с кадрите. "Наблюдава се отлив на желаещи да работят в този бранш, тъй като туристическия бизнес плаща най-малко по отношение на труда и там са едни от най-ниските заплати. Ниски са и в Гърция и това спира желаещите да работят. При нас и при тях има миграционни процеси, но при нас са по-силно изявени. Десетилетия наред обучаваните в България специалисти след практически занимания в българския туризъм често емигрираха в чужбина, тъй като там доходите са многократно по-големи“, обясни Пампоров.

Той уточни, че другият им общ проблем с туристическият бранш в Северна Гърция е сдружаването и работата на сдруженията. "По един и същи начин – няма особено активно участие на редовите членове на различните сдружения в реализацията на различни дейности програми. У нас и в Гърция в едно сдружение работят по двама-трима човека и другите очакват резултати от този труд“, посочи Пампоров.

Председателят на СРХР отбеляза, че пограничните райони и на двете държави имат и проблеми с инфраструктурата. "Не сме доволни от забавянето на отварянето на ГКПП "Рудозем – Ксанти“ и гръцките ни колеги, също искат пунктът да бъде отворен. От своя страна заетите в туристическия бранш на Гърция отправиха забележки и към пропускателния пункт към Турция, който възпрепятстват туристите от Гърция към Турция, тъй като в Северна Гърция имат основно три потока туристи – българи, румънци и турци“, допълни Пампоров.

Той обобщи, че свързаността между съседните държави трябва да се подобрява и е странно, че две държави като България и Гърция и двете в Европейския съюз, толкова бавно се отварят една към друга.