В дните от 3 до 12 септември Търговище е домакин на XXV Международен пленер по акварел "Никола Маринов“. По статут форумът се организира на всеки две години от местната художествена галерия и Община Търговище. 

В тазгодишното издание ще участват 9 художници от страната и чужбина. Това са: Добрин Добревски, Евгени Недев, Емил Марков, Илияна Минкова, Мариана Маринова от България; Ахмет Юзел от Турция; Енрике Флорес от Испания. Ще се включат и двама българи, които от години живеят в чужбина. Това са Вихър Георгиев (Австрия) и Димитър Нешев (САЩ).

По време на пленера участниците ще се отдадат на творческа работа в градовете Търговище и Балчик. Целта е всеки от художниците да продължи традициите на акварелната школа в града ни, чийто най-ярък представител е проф. Никола Маринов. Неговото име носи и художествената галерия в града ни. По традиция част от създадените произведения ще останат във фонда на културната институция, която притежава една от най-богатите сбирки от акварели в страната.

Изданието ще бъде закрито с изложба, на която ще бъдат показани картините, създадени по време на пленера. Тя ще се състои на 12 септември, от 17.30 часа, в художествената галерия.

Припомняме, че първото издание на форума се е състояло през 1977 г. През годините прекъсвания в провеждането му е имало през 90-те години на миналия век и по време на пандемията от коронавирус.