Днес се навършват 151 години от обесването на Васил Левски. По традиция паметната дата се чества с редица мероприятия в цялата страна в знак на признателност към Апостола и неговото безсмъртно дело. Трявна също отбеляза 18 февруари с подготвена програма, която събра десетки жители и гости на града във възрожденския град, съобщиха от общината.

Начало на възпоменанието постави отслужването на заупокойна панихида в църквата "Св. Георги" от местните духовни лица към Тревненска духовна околия, които подчертаха, че Левски и българските герои днес живеят в съзнанието на всички нас и наш дълг е да зачитаме и пазим завещаната ни от тях история. По неофоциални данни Апостола на свободата е идвал осем пъти във възрожденския ни град, като при някои от посещенията си е пял именно в светата обител.

Своята почит и уважение отдадоха ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна, общински съветници, представители на Регионален клуб "Капитан дядо Никола" – гр. Трявна към Национално дружество "Традиция", Специализиран музей - Трявна / Tryavna Museum, Bulgaria, детски и учебни заведения, граждани и гости на града.

Предвиденото възпоменателно шествие премина от църквата по главната улица "Ангел Кънчев" до музей Попангеловата къща, където Дякон Левски е намирал убежище при идванията си в Трявна. Пред барелефа на Апостола бяха поднесени венци и цветя от официални лица, народни представители от област Габрово, както и от десетки признателни граждани, деца и родители.

За първа година тържествената програма се състоя в двора на Попангеловата къща. В своето обръщение кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев заяви, че днес не венците и цветята са най-добрата почит към Апостола, а делата на всички нас в името на Родината!

"Каквото и да кажем за Левски, то винаги ще бъде малко! За него се говори трудно, защото няма точни думи, които да опишат делата му! Той надживя всички превратности в историята ни и доказа с живота си, че не само времето нас обръща, но и ние него! Научи ни, че борбата за чиста и свята Република е над всичко и вярата на българския народ не трябва да бъде подвеждана!", допълни още кметът на Община Трявна.

Ръководното лице отличи всички участници в тазгодишната инициатива на Община Трявна "Левски в Трявна“, която събра рисунки на близо 200 деца и ученици от детски и учебни заведения на територията на общината - ОДЗ "Калина" - гр. Трявна, ДГ Светлина - гр. Трявна, ОУ "Проф. Пенчо Н Райков" гр. Трявна, ОУ "Васил Левски" - гр. Плачковци, СУ "Петко Рачев Славейков" - град Трявна НГПИ "Тревнeнска школа". Творчеството на децата бе разположено на табла в двора на музея, които бяха разгледани от присъстващите гости. Същите ще бъдат преместени на чардака в Старото школо през следващите дни.

Въздействащ патриотичен рецитал за Апостола на свободата в изпълнение на местния тревненски актьор Георги Тавров и възпитаници на СУ "Петко Р. Славейков" - гр. Трявна представиха по изключително докосващ начин неговото безстрашно дело и саможертва за България. Словата предизвикаха сълзи от вълнение и поставиха тематичен край на тазгодишното поклонение по случай 151-та годишнина от обесването на Васил Левски!