Трънският край е пословично известен със своя природен чар, омагьосвал назад във времето пътешественици от близо и далеч. По източните гънки на Руй планина, река Ерма се провира живописно край страховити скали в дълбок пролом, опитомен през годините с няколко туристически маршрута. Между Трън и близкото село Ломница пред нас се издига лицето на Трънското ждрело – двата исполина, зад които река Ерма криволичи към пограничното селце Богойна. Пътеката слиза надолу към дървен мост над бушуващата вода. Дори и в най-сухата част на годината нейният тътен сред камъните оглася цялата околност.

Някои хора потръпват, докато минават по тясното мостче. И може би с основание, тъй като дървената конструкция леко се поклаща под тежестта, а бясната в този участък река яростно гърми отдолу. От другата страна обаче, веднага се разкрива един от онези приказни пейзажи, които пленяват сетивата. Покрай реката минаваме през 200-метров тунел, прокопан в началото на 20 век и напомнящ за неосъществения проект на теснолинейка между Трън и сръбския град Димитровград. Заради войните, идеята за жп линия така и не вижда бял свят. На българска територия обаче остават два от тунелите.

Почти веднага след първия тунел има пътека, която върви на северозапад, над реката и след това стръмно нагоре. Продължаваме обаче напред по черния път. Разходката до този сравнително равен черен път е лека и прохладна под горската сянка. Вдясно се издига възвишението Голем камък. Отляво е коритото на Ерма - след тесния пролом водата се разлива и е по-спокойна.

На 2 километра след началото на маршрута е останалото в България след подписването на Ньойския договор село Богойна. Оттам можем да продължим към съседното село Банкя и другото красиво ждрело в района – това на река Ябланишка. Можем обаче и да пресечем Ерма и се върнем назад, за да се изкачим на едно специално място. От село Богойна през гората излизаме на открита площадка, от която виждаме ясно нашата крайна цел – един от острите скални масиви в началото на пролома.

Вървим към Църквището. През античността внушителната скална грамада е била светилище. По-късно там е имало християнски храм, откъдето идва наименованието на каменния исполин. Въпреки дървения парапет, изкачването по скалите изисква повишено внимание. Ако някой се страхува от височини, по-добре да си спести тясната пътечка нагоре и погледа към бездната. Усещането да кацнеш като орел на върха обаче, е незабравимо. Ждрелото, което се вижда от връх Църквището, е страховит скален зъбер, който се извисява на 150-200 метра над река Ерма, пише NOVA.

Ерма е една от двете реки у нас, които идват от територията на друга държава, в случая Сърбия, текат на наша земя и се връщат отново в чужбина. 25-километровият български участък започва от държавната граница при Стрезимировци, продължава през град Трън и село Богойна, заобикаляйки Руй планина.