Трофей от дива свиня със световен рекорд, оценен на 158,20 точки по CIC, добит в ДЛС Кормисош, е сред експонатите, с които Южноцентрално държавно предприятие се представя на Международното ловно изложение “Природа, лов, риболов и туризъм“, което се провежда в гр. Вараждин, Република Хърватска. Дивечовото богатство на ловните стопанства на територията на предприятието, е представено в ловен албум и брошури на английски език.

И тази година изложението събира около 100 изложители от Хърватия и други страни (Словения, Унгария, Австрия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния).

В рамките на двудневното изложение, държавните горски предприятия в системата на МЗХ, съвместно Изпълнителната агенция по горите, се представят с общ щанд. Другите ловни стопанства от България също представят трофеите, които са гордост за страната ни-рекорд от елен лопатар, най-тежкият в света благороден елен, трофеи от диви свине и др.

Сред най-разпространените видовете, обект на лов и ловен туризъм в България, са благороден елен, муфлон, елен лопатар, сърна дива свиня, заек, яребица, фазан, пъдпъдък и др. Българските експерти ще популяризират ловния и алтернативните видове туризъм и да установят преки контакти с чуждестранни ловци и туроператорски фирми. Те ще имат

възможност и да обменят опит с колегите си от страната-домакин и от другите държави, във връзка с грижите, които се полагат за дивеча.

Очакванията са, че българският щанд отново ще привлече интереса на хиляди любители на лова към организирания ловен туризъм у нас.