Набиращото популярност етно трио "Варварски цигулки“ https://violonsbarbares.com ще оживи в звук от екзотични инструменти чудовища и магични създания. Това ще се случи в Рубик клуб във Варна на 26 октомври от 20:00. Димитър Гугов, гъдулар и един от основателите на групата, обещава енергизиращ концерт за финал на българското им турне. В композициите се преплитат мистичното звучене на българска гъдулка, монголско гърлено пеене, монголска конеглава цигулка, египетски, ирански инструменти, и още нечувани звуци.

Тематичен център на концерта е най-новият албум на "Варварски цигулки“ - "Чудовища и фантастични създания“, който е и завършек на Омая етнофест, осъществен от продуцента Флориан Демирев и фондация "Метаарт“ с финансовата подкрепа на фонд "Култура“ на Община Варна.

Трио "Варварски цигулки“ е основано през 2009 г. в Страсбург, Франция, от родения в Силистра гъдулар Димитър Гугов, монголския музикант Енхжаргал Данадарваанчиг - Епи, който свири на моорин хур/монголска конеглава цигулка и Фабиан Гюйо – перкусионист, изследовател и създател на свои ударни инструменти. Тримата създават звукови картини, чиито корени са в българската фолклорна ритмика и звучене, в монголската традиционна музика, но имат и творческо продължение с дъх на бъдеще.

"За мен няма значение как ни определят – дали сме етно-рок или етно-джаз. Публиката и организаторите имат нужда от някаква рамка, когато четат анонсите за концерти и афишите. Един наш агент ни беше определил като българо-монголска дива световна музика“, казва Димитър Гугов. Той е завършил Музикалната академия в Пловдив и развива своите умения в легендарния ансамбъл "Филип Кутев“, след което заминава за Франция, страната, която и до момента е негов творчески дом. Той и колегите му са признателни на френската държава, която с политиката си подпомага свободните артисти и създава условия и свобода за творчество. "Варварски цигулки“ свирят в театри и на фестивали във Франция и околните страни. "Да, варварите са променили Европа в древния свят. Вятърът, който искам да пуснем сега, е вятър за отвореност към света и към другите. Ние сме типичен пример за трима музиканти, родени в различни страни и дори на различни континенти, но които намират общ език и творят нещо ново, енергийно. Свирили сме на различни сцени и на различни континенти и нашата музика се радва на един и същ успех и внимание“, казва Гугов.

По време на българското си турне "Варварски цигулки“ свири своята необикновена музика пред зрители в Силистра, Плевен, София, Пловдив и Варна, както и пред ученици от училищата за изкуства. Музикантите обещават, че концертът в Рубик клуб във Варна ще е кулминация на българското им пътешествие.