Трима смолянчани бяха удостоени със званието Почетен гражданин на родопския град. Това стана на заседанието на Общински съвет – Смолян, на което съветниците гласуваха тайно за присъждането на високото отличие. Всички получиха единодушно подкрепата на членовете на местния парламент, предаде репортер на "Фокус“. Това са Георги Милушев, Апостол Кисьов – посмъртно и проф. Ружко Челебиев.

Елена Даскалова - Радева от "Нашия Смолян“ заяви, че Георги Милушев е пример за достойно изживян живот в полза на обществото. "Той е пример за това как младите хора трябва да имат каузи, които са в полза на обществото. На 95 години той има хъс, енергия и желание да дава от себе си. И останалите две имена са видни наши съграждани, направили много за града и общината. Следите от тяхното творчество са видни и ще останат за поколенията и е редно да ги уважим и удостоим с тези отличия“, допълни Радева.  

Валентин Кюлхански от "Новото време“ предложи удостояването на Апостол Кисьов със званието Почетен гражданин на Смолян да се изпълни предварително и отличието да се връчи на неговите наследници на 29 юни. Тогава в село Стойките ще се проведе Петият национален фолклорен събор "Апостол Кисьов“, посветен на 100-годишнината от рождението на видния родопчанин. Предложението бе прието единодушно.

95-годишният Георги Милушев, който търпеливо изчака да мине цялото заседание на Общинския съвет, което продължи 5 часа заяви, че е дълбоко трогнат от жеста и вниманието, с което е удостоен за извършената от него работа и подарените три паметника на град Смолян на най-известните исторически личности - Христо Ботев, Васил Левски и Георги Сава Раковски. "Това е моят скромен принос към град Смолян. Имам още две идеи, които ми предстоят да изпълня, но не знам дали ще ми стигнат дните. Едната от тях е за построяване паметник на арх. Петър Петров. Действията са в ход, но кога ще стане има много неизвестни. Другата ми голяма мечта в живота е да направим Смолянски езера национален парк. Това обаче може да се случи само с голямата амбиция, жест и труд от община Смолян и област Смолян. Смолян го заслужава. Това е местност, която се знае в цяла България и трябва да направим всичко този район да бъде благоустроен, за да привлича още туристе, защото бъдещето на Смолян е туризма“, каза Милушев.

А ето и част от заслугите на тримата Почетни граждани на Смолян:  

Георги Милушев е роден на 17.08.1928 г. в гр. Смолян. Започва да работи още на 12-годишна възраст. Завършва основното си образование в СУ "Св. Св. Кирил и Методий“, тогава "Екзарх Стефан“, а средното в ПМГ "Васил Левски“. По-късно участва в изграждането на редица национални обекти. Главен инициатор и организатор за построяването на паметника на Христо Ботев пред читалището. През 2021 г. изгради със собствени авторски усилия и средства паметника на Васил Левски на площад "Свобода“ и след тържественото му откриване го дари на Община Смолян. През април 2024 г. отново по негова инициатива бе изграден и поставен паметник на Георги Сава Раковски пред Военен клуб Смолян, който е дарен на 101 алпийски полк“. Георги Милушев е почетен председател на Инициативния комитет за построяването на бюст паметник на арх. Петър Петров. Със собствени средства премести и сложи нови плочи в двора на църквата "Св. Георги“ в Смолян, където са създадени читалище "Христо Ботев“ и СУ "Св. Св. Кирил и Методий“. Носител на редица отличия, сред които "Златен плакет "Христо Ботев“, почетен диплом на читалище "Христо Ботев 1871“, званиeто "Достоен българин“ за 2021 г. и др.

През 2024 г. се навършват 100 години от рождението на Апостол Кисьов – един от най- видните творци на Смолян, роден в село Стойките, общ. Смолян, през 1924 г.

През 1948 г. Апостол Кисьов създава първия в България ансамбъл за автентичен фолклор, наброяващ над 120 изпълнители – певци, инстументалисти и танцьори към читалище "Пробуда 1903“ с. Стойките. Ансамбълът съществува и до днес, като в по-късни години получава името Ансамбъл за автентичен фолклор "Борика“ и в момента в него участват около 50 изпълнители от 5 до 92 години.

През 1960 г. Апостол Кисьов създава съществуващия и до днес ансамбъл "Родопа“, той е и диригент на оркестъра на ансамбъла.

През 1961 г. Апостол Кисьов основава и ръководи прочутия състав "100 каба гайди“, като първата изява на състава е на събора на Рожен същата година.

Проф. Ружко Челебиев е известен художник – монументалист и преподавател в НХА "Николай Павлович“.

Ружко Челебиев е роден в гр. Смолян. Той е един от най-добрите ученици в кръжока на Петър Стайков, след това завършва Художествената гимназия "Илия Петров“ в София, приет е за студент в Художествената академия и я завършва с отличен успех. След дипломирането си се връща като преподавател в Средното художествено училище за приложни изкуства в Смолян и започва работа по няколко монументални обекта: Мозаечното пано в Младежкия дом, паното в Общинската администрация – Смолян, както и паното в атриума на сградата на Областната управа. Негови са творбите в бившия Профсъюзен дом на културата, в НАО "Рожен“, в ДСК – Смолян, в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски“ и множество други в областта, София, Северозападна България, Япония, Гърция и др.

Освен като художник, проф. Челебиев е и изявен преподавател. Като такъв в СХУПИ – Смолян е възпитал десетки приложници, станали по-късно негови студенти в Академията, вече известни художници. Като професор е помогнал на мнозина кандидати от Смолян и областта да бъдат приети и завършат своето висше образование. Той е активен гражданин, живее с проблемите на нашия град и участва активно в творческия живот на Художествената галерия, на Гимназията за приложни изкуства, на Клуба на дейците на културата.

Тримата отличени граждани и техните наследници на Смолян ще получат наградите си при подходящ повод. Те ще получат и парична награда в размер на по 1500 лв. Приетите с решение на Общински съвет, удостоявания с почетните отличия ще бъдат вписани в Почетната книга на Община Смолян.