През изминалата седмица, в област Шумен са регистрирани 3 тежки пътно-транспортни произшествия. Ранени са четирима. Това съобщиха на брифинг от полицията в Шумен. 

При контрол на пътя са установени 685 нарушения, свързани със Закона за движение по пътищата. Контролните органи са съставили 169 акта за установени административни нарушения, наложени са 491 глоби с фиш. Най-честите нарушения, констатирани от пътните полицаи са за неправилно паркиране, неизползване на светлини, технически неизправности.

Говорейки за контрол на пътното движение няма как да не отчетем факта, че има водачи, на които възпитателните мерки не им помагат. Те обаче са рисков фактор в пътното движение.

Пример за това е 45-годишен мъж от Нови пазар. Бил спрян за проверка на 22 септември малко след 17 часа на ул. "Янаки Вергиев" в Нови пазар. Той бил зад волана на лек автомобил Фолксваген. Табелите били немски, но предназначени за друго превозно средство. Водачът- неправоспособен, никога не е имал свидетелство за управление. Криминално проявен, с множество регистрации, осъждан 22 пъти.

Освен многократно осъждан за кражби и за незаконно преминаване на границата мъжът има три присъди за управление на автомобил в едногодишен срок на наложено административно наказание за управление без свидетелство за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство, два пъти е осъждан за използване на контролни знаци, предназначени за други моторно превозни средства, както и за управление след употреба на наркотични вещества.

Преди по-малко от година, в края на месец октомври екип на РУ – Нови пазар който работил по безопасността на движението край града, подал сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил с чужди регистрационни табели. Водачът не спрял, при преминаване покрай екипа увеличил скоростта си на движение. Полицейските служители забелязали, че зад волана е неправоспособен мъж от Нови пазар, криминално проявен. Последвали го, след като осуетил полицейската проверка, но навлязъл в земеделска нива и изоставил автомобила. Изяснено било, че табелите са предназначени за друго превозно средство. Малко по-късно е установен и разпитан. За извършено престъпление е образувано досъдебно производство.

Миналата седмица за пореден път е установен да шофира без книжка с табели за друг автомобил и след отправена закана за убийство към полицейски служител е задържан за срок до 24 часа, а след това с постановление на прокурор и за 72 часа. Наложена му е и постоянна мярка. Повдигнати са му обвинения за управление на мпс в едногодишен срок от наказание по административен ред, за управление на нерегистрирано моторно превозно средство по надлежен ред, за управление на автомобил с поставени контролни знаци за друго превозно средство, за закани и заплахи към полицейските служители, които извършвали проверката, включително и опит за физическа саморазправа, както и закана за убийство. Освен това отказал да бъде тестван за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Засиленият контрол над участниците в движението ще продължи както градовете в областта, така и в малките населени места. Полицейски екипи при движение в транспортния поток продължават да следят за поведението на водачите чрез така наречения "линеен контрол“. Те се движат по натоварени пътни артерии и участъци, по които е възможно предприемане на рискови изпреварвания и шофиране с по-висока от максимално разрешената скорост.

Интензивното движение се контролира и от мобилни камери, с помощта на които се установяват нарушения на скоростните режими. През миналата седмица са издадени 659 електронни фиша за превишени на скоростните режими.