Три пожара в сухи треви гасиха огнеборците от Великотърновска област през изминалото денонощие. Благодарение на усилията на служителите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ са спасени шест сгради, предаде кореспондент на "Фокус“.

Първият сигнал за горяща суха трева е получен малко преди 14:00 часа, той е за района на село Орловец, община Полски Тръмбеш. Огънят е предизвикан от човешка нежрежност. Спасени са две сгради и стопанска постройка. Вторият инцидент е регистриран малко преди 15:30 часа в района стражишкото село Сушица. Тук причината отново е небрежност, като са спасени три сгради. Другите два сигнала са за пожари в павликенско – в района на селата Долна Липница и Батак. Горели са сухи треви и отпадъци. Спасени са две сгради. През денонощието на тел. 112 е получено обаждане и за горящ автомобил в Горна Оряховица. При този инцидент няма сериозни материални щети, но се води разследване за умишлен палеж.

При нито едно от произшествията няма пострадали граждани.

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха за днес червен код за пожароопасност за различни части на областта. Най-високото предупреждение е в сила за поречието на Дунав, където се очакват и най-високи температури. От РД "ПБЗН“ предупреждават при никакви обстоятелства да не се пали огън на отрито и да се ограничат дейностите навън през днешния и следващите дни.