Клуб "Хера – Варна" класира три формации в различните възрастови групи за финалите на държавния шампионат по хандбал за момичета. Това стана ясно след изиграване на всички турнири от зоновите първенства. Младите варненски таланти са в зона "Черно море".

Първи на терена излизат девойките до 16 години. Мачовете, които ще излъчат медалистите, са от 31 май до 2 юни в Габрово. За разпределение на отличията спорят шест отбора, а жребият прати "Хера – Варна" в предварителна група с "Етър 64" (Велико Търново) и ХК "Панагюрище". В другата група са ХК "Бъки" (Габрово), ХК "Бяла" и ХК "Сливница".

С тези срещи обаче не приключват ангажиментите на девойките на "Хера – Варна". На 6 и 7 юни в Кранево ще се завъртят мачовете от държавния турнир по плажен хандбал в същата възрастова група. Тук съперници на варненки в групата са ХК "Бяла", ХК "Хасково" и ХК "Бъки" (Габрово). Този турнир е изключително важен, тъй като ще определи селекцията за националния отбор, който ще представи България на европейското през юли във Варна.

"Гордея се с тези момичета, които поставиха началото на "Хера – Варна" преди три години. Каквото и да се случи на финалите, за мен е най-важно, че играят с желание, а след загуба се връщат в залата още по-жадни за тренировки и успехи", коментира Николинка Янкова, президент на клуба, която води и тренировките на момичетата.

Идният месец са поредните две изпитания за талантите от "Хера – Варна". От 14 до 16 юни в Хасково са финалите на момичетата до 12 години. От зона "Черно море" за там визи вземат "Хера – Варна", "Бяла" и "Шумен 98". Жребият за предварителните групи все още не е ясен.

От 27 до 30 юни във Велико Търново са финалните срещи от първенството за момичета до 14 г. Там варненки ще пратят отбор от зона "Черно море" заедно с "Бяла" и "Мартен 67" от Русе. За отличията ще спорят 12 тима от цялата страна.

"С тези две възрастови групи пряк помощник в работата ми е Габриела Янкова. Тя е действащ състезател със скромен, едва шестгодишен опит. Минала е през школата на Йордан Джипов и настоящ треньор Николай Топузаков", допълва Николинка Янкова.

Тя оценява положително факта, че има подкрепата на спонсори и родители, а все повече момичета предпочитат заниманията в хандбалната зала пред загубата на време с вперения поглед в айфона или изкушенията на улицата.