Център Кристо и Жан-Клод има удоволствието да бъде домакин на лекция от известната френска кураторка Лор Мартан-Пуле днес, 8 октомври, от 18:00 ч. в Габрово.

Събитието ще навлезе в три от най-емблематичните парижки проекти на артистичното дуо Кристо и Жан-Клод: "Стена от петролни варели – Желязната завеса", "Опакования Пон Ньоф" и "Опакованата Триумфална арка". Мартан-Пуле участва в реализацията на последните два.

За опаковането на моста, тя работи за ангажиране на общността и формиране на обществено мнение, а по време на същинската реализация, оглавява прес офиса на проекта, известен със сложните преговори с кмета на Париж, изпълнени с редица обрати.

При опаковането на Триумфалната арка, има ключова роля в разговорите с институциите, от които зависи реализацията на проекта от самото му начало. В лекцията си Мартан-Пуле ще проследи логистичните, художествените и социалните измерения на тези знакови проекти.

Присъстващите ще изследват творческите процеси, предизвикателствата и обществените реакции, оформили тези монументални творби, които са оставили трайно наследство в света на изкуството и в Париж.

Събитието е възможност за любителите на изкуството, студентите и професионалистите да се запознаят с необикновената история, която стои зад тези произведения. Лекцията ще е на английски, с консекутивен превод на български.