116 проверки са извършили експертите от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица от началото на годината, предаде кореспондент на "Фокус“. Инспектираните 112 обекта са в областите Велико Търново и Габрово. В рамките на осъществения контрол са издадени 27 предписания.

"Съставени са 11 акта за установени административни нарушения на екологичното законодателство. Три от тях на дружества за неизпълнение на дадени предписания за представяне на информация и документи в РИОСВ. Четири акта са съставени на физически и юридически лица за извършване на дейности с отпадъци без разрешение по Закона за управление на отпадъците, неводене на отчетност на отпадъците и неизвършена класификация на отпадъци. Останалите актове са за нарушение на условие в комплексно разрешително, за заустване на отпадъчни води (торови маси) без основание по Закона за водите, за извършване на дейности, противоречащи на изискванията за опазване на Защитена местност "Дедерица" (извършване на сеч), за не поддържане на досие на използваното климатично оборудване“, обобщава Милка Асенова, експерт в РИОСВ – Велико Търново.

Експертите са издали и три наказателни постановления на обща стойност 14 000 лв. Сключени са седем споразумения по ЗАНН, между наказващия орган и нарушителя, на стойност 10 220 лв. Не са налагани санкции.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 15 389,34 лв. От получените суми 12 311,47 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община Свищов (3200 лв.), Община Велико Търново (6400 лв.) и Община Полски Тръмбеш (2234,80 лв.).