Три сухоземни костенурки иззеха от хотел в Арбанаси експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. От институцията уточняват, че са получили сигнал от гражданин за отглеждането на животните в комплекс в селото.

"При проверката на място са установени три екземпляра от вида Шипоопашата костенурка, който е защитен вид. Съгласно Закона за биологичното разнообразие, за този вид се забранява притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри. Костенурките са освободени от експерти на РИОСВ в подходящо за тях местообитание“, уточнява Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“ в екоинспекцията.

През юни в РИОСВ са постъпили и три сигнала за птици в безпомощно състояние - млади екземпляри от вида Бял щъркел в село Козаревец /община Лясковец/, село Масларево /община Полски Тръмбеш/ и село Козловец /община Свищов/. Животните са иззети и изпратени за последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.