В Кюстендил стартира осемнадесетото издание на  Международния фолклорен конкурс "Пауталия“, съобщи пред "Фокус“ председателят на организационния комитет Иван Андонов. Организатори на фолклорния празник, който е под патронажа на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, са читалищата "Братство“ и "Пробуда“, заедно с Общината.

"Целта на фестивала е да се даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор, да се съхрани и популяризира българското народно творчество и да се покаже неговото достойно място сред другите народи“, каза Иван Андонов.

С атрактивно дефиле на участниците от 16.30 часа стартира конкурсът, а официалното откриване ще бъде в 17.00 часа на сцена "Олга Борисова“.

И тази година музикалният форум ще се провежда на две сцени. Едната е в читалище "Пробуда“ - за  индивидуални изпълнители по акордеон, тамбура, кларинет и народно пееневъв втора и трета възрастови групи, които ще се борят за целева финансова подкрепа и стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерство на културата.

Втората е сцена "Олга Борисова“ на площад "Велбъжд“ и на нея ще се представят всички останали индивидуални участници и формации.

Участниците в различните категории – народни танци, народно пеене и инструменталисти, ще бъдат оценявани от компетентно и професионално жури като доц. д-р Валери Димчев, проф. Добромир Митев, проф. д-р Георги Петков, д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска, д-р Ралица Базайтова, Илиян Михов – Баровеца, Цветелина Вельовска.

В конкурсната програма се очаква участие да вземат над 4000 изпълнители от страната и чужбина.