Драстично са скочили през миналата година случаите на домашно насилие. Това съобщи във Варна главния секретар на МВР - главен комисар Живко Коцев. Той пристигна край морето за приемането на анализа на ОД на МВР - Варна за 2023 г. На брифинг след това, в присъствието на началника на МВР-Варна, зам.-областния управител, зам.-кмета и представител на прокуратурата, главен комисар Коцев обясни, че ръста на регистрираното домашно насилие през изминалата година във Варненско е със 150 пункта по-голямо, спрямо 2022 година.

Независимо от това обаче се констатират добри резултати на правоохранителните органи във Варненска област. Те са вследствие на координация между МВР, местната власт и прокуратурата, обясни главен комисар Живко Коцев.

С 11 пункта е спаднала престъпността през отчетния период, в сравнение с предходния. Разкриваемостта на престъпленията се е увеличила с 12 пункта.

Всички престъпления срещу личността – убийства, опити за убийства, изнасилвания през миналата година са разкрити, каза още главния секретар на Министерството на вътрешните работи.

Завишения с 4 повече има на загиналите, вследствие на пътно-транспортни произшествия.

Сред акцентите в работата на силовото ведомство през тази година са обучение и повишаване на квалификацията на работещите, по-добра работа по разкриването на случаи, свързани с наркотични вещества, обобщи още главен комисар Живко Коцев.