Градският транспорт в Пловдив е в плачевно състояние и не личи новата местна власт да има способности и идеи да реши проблема. 

Проблемът обаче вече рефлектира и върху другите общини, след като линия 15 спря да обслужва Войводиново.

Това обаче, освен чисто транспортен проблем, отвори "кутията на Пандора" наречена община "Марица" и община "Родопи".

Реакцията на местната власт там само доказва колко безсмислени и вредни са както двете общини, така и самите им градоначалници. "Марица" и "Родопи" източват ресурсите на Пловдив, експлоатират инфраструктурата на Пловдив, но от това градът не получава дивиденти.

Кметът на "Марица" Димитър Иванов, известен в града и околията с безпардонната си наглост и арогантност, и този път не прикри "качествата" си. Той тръгна да държи сметка на пловдивската власт кой щял да извозва учениците от селата до училищата в Пловдив. Сякаш пловдивчани са му длъжни? В същото време сам признава, че индустриалната зона, която плаща огромни данъци и такси на община "Марица", е заслуга на Пловдив и в нея работят основно пловдивчани. Защо изобщо тогава съществува община "Марица"? Къде харчи огромните си постъпления община "Марица", след като не може един транспорт да осигури на жителите си?

Същото е и положението с община "Родопи" и местната власт там. В повечето населени места транспортната услуга е трагикомична и унизителна за местните жители. А транспортната услуга е толкова важна, защото болшинството жители и на "Марица", и на "Родопи" работят в Пловдив. Това е поредното доказателство, че населените места от тези общини отдавна трябваше да са квартали на Пловдив. Истината е, че териториално те вече са се слели с града и границите са само административни и създават затруднения, вместо да дават решения. 

Трудно ще се намери човек, който да посочи една смислена причина общините "Марица" и "Родопи" да продължат да съществуват.