Кметът на район "Средец" в София Трайчо Трайков даде пример от Страсбург относно политиката за паркиране и таксуване на държавата, предава "Фокус"

На едната снимка е красиво осветената катедрала в Страсбург, а на другата - "циментирано" алейно дърво в съседна Германия (бел. ред. виж галерия). Германските озеленители са му хванали цаката.

Но темата ми е за паркирането в Страсбург. За не-резидентите първият час паркиране на улицата е 3.50 евро, а ако останеш три часа - сметката е 35 евро! И има достатъчно закрити паркинги за 20 евро на ден.

За живущите нещата са съвсем различни - 15 евро на месец за паркиране на улицата по местоживеене - сравнимо със София. С ново решение на общинския съвет, за хората с по-високи доходи цените стават 30 или 40 евро на месец.

Общината дава и още два варианта за живущите: закрит паркинг в твоята зона за 80 евро на месец или на друго място за 60 евро на месец.

Смята се, че тази политика едновременно ще намали автомобилите по улиците на града и в същото време дава достатъчно варианти за всеки. Мисля, че и в София можем да се стремим към същото.