Трафикът на Гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост 2“ в неделния ден се  нормализира и се работи без прекъсвания както на вход, така и на изход от България, предаде репортер на "Фокус“.

Протестите на румънските фермери от днес не го затрудняват и не блокират подходите към пункта от румънска страна, след като румънската полиция и жандармерия, от 10.30 ч. днес, пренасочват през Калафат по обходен пътвлизашите и излизащи автомобили, за да не стигат до мястото на протеста в Румъния, в случай на блокада. Това каза за "Фокус“ изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат" адвокат Васил Бенов. Той уточни, че от вчера след 20 ч., когато бе вдигната блокадата, на пункта се работи нормално без спиране и прекъсване на движението. Бенов допълни, че ако в следващите дни протеста на румънските фермери продължи, поради взетите мерки, той няма да засегне работата на границата, граничния пункт и да блокира трафика.

В съботния ден, независимо от факта, че имаше повече от 6 часа частична блокада на пункта, както на вход, така и на изход, то за денонощия са обработени и преминали през "Дунав мост 2“ в двете посоки 3770 моторни превозни средства.  Днес на изход от България опашката на чакащи да преминат по съоръжението е около 2,5 км, също толкова е опашката на чакащите да влязат в България от румънска страна, каза Бенов.

Актуална информация за трафикът на пункта може да се види на официалния сайт на българо-румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат". 

Поводи за протестите на румънските фермери и превозвачи са поскъпването в северната ни съседка на застраховката "Гражданска отговорност", увеличените цени на бензина и дизела, намаляването на европейските субсидии и опашките по границите.

Ирена Данаилова