Българи и сърби от двете страни на границата ще участват за 21 път при прохода "Кадъ  Боаз“, до селата Салаш и Ново Корито в традиционния международен събор. От 21 до 23 юли границата между двете държави ще бъде отворена и ще се преминава само с лични карти, съобщават от Община Белоградчик. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са българската община Белоградчик и община Княжевац, Република Сърбия.

За първи път граничния събор на прохода "Кадъ Боаз“ се е провел в далечната 1925 г. и той се свързва с отбелязването на църковния празник  Св. вмчк Прокопий. До началото на шестдесетте на миналия век провеждането му е било ежегодно, след което прекъсва. От 2002 г. международния граничен събор е възстановен и тази година е неговото 21 издание.

Днес на границата се състоя официална среща между представителите на смесената българо-сръбска комисия и бе подписан Протокол за провеждането на събора, уточняват от Общината. Обсъдени са били организацията и условията на провеждането му, благоустрояване на терена, осигуряване захранването с питейна вода, електроенергия, медицинско осигуряване, противопожарна защита и други дейности. В програмата на Събора са включени концертни изпълнения на самодейни и професионални състави от България и Сърбия, ще бъдат представени различни изложба, майстори на скарата от двете страни на границата ще покажат своето майсторство, приготвяйки традиционна местна кухня. За децата са предвидени различни изненади, много занаятчии ще предлагат своето производство. На събор, като на събора – задължително ще има български и сръбски духови оркестри, които ще се грижат за доброто настроение на посетителите.

От Община Белоградчик, допълват, че границата ще се преминава само с лична карта и тя ще бъде отворена от двете страни на прохода "Кадъ Боаз“ съответно: на

21август /петък/- от 13.00 часа  до 23.00 часа; на  22август /събота/ - от 10.00 часа, когато е  и официално откриване на събора - до 24.00 часа и на 23август  /неделя/ - от 10.00 часа – до 23.00 часа.