Света литургия по повод християнския празник Петдесетница събра жителите на Труд и техни гости в местния храм. Православната църква почита и рождението на Св. Йоан Кръстител. Отец Кирил Тошев благослови миряните. С китка в ръка малки и големи енориаши се поклониха на иконата на Света Троица и поставяха своя дар пред нея. Според обичая в храма се носят пити, които в края на службата се раздават на присъстващите с благословия за здраве, любов и успехи. А духовниците възнасяха молитви за всички към Бога. По-късно в двора на църквата бе раздаден курбан за здраве.

По традиция жителите на Труд празнуват по време на Петдесетница, когато местната църква “Света Троица“ отбелязва християнския празник. Особено тържествен е денят, когато православната църква почита третото лице на Света Троица – Светия Дух. Тези християнски празници от незапомнени времена са своеобразен народен събор за местното население, което ги почита "три дни и три нощи“.

Празниците на Труд започнаха в събота със стрелби по панички от ловците в селото. Победител стана Атанас Гуджев, който е млад ловец. С точния си прицел той успя да спечели призовото място, съревновавайки се с повече от 30 състезатели. Участниците бяха на възраст от 20 години до 60 плюс. По-късно се проведе футболен турнир, като купата остана в Труд. Имаше състезатели и от други населени места в Община Марица.

В деня на Свети дух бе отслужена литургия в църквата "Св. Троица“ от отец Кирил. В неделната вечер пред Младежкия дом се събраха участници в народните борби само от местни състезатели. 16-годишният Христо Абаджиев стана победител в съревнованието. Той е възпитаник на спортното училище "Васил Левски“ в Пловдив. По-късно празничната програма започна с изпълнения на малчуганите от ДГ "Бисер“ и ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив с художествен ръководител Боян Алексиев. Публиката бурно аплодира младите таланти, а след това на сцената излязоха детския и младежкия танцов състав "Климентина“ към читалище "Светлина 1929 г.“, които допълниха палитрата от емоции.

"Съборът в Труд по традиция се провежда на християнския празник Петдесетница и е свързан с храма "Св. Троица“, създаден през 1866 г. Всички обичаи, завещани от нашите предци, са неразделна част от културата, духовността и идентичността ни. Тези дни фолклорът и традициите, спортът и игрите ни обединяват, за да ги завещаем на децата ни. Те са нашето бъдеще и са във фокуса на всичко, което създаваме“, заяви кметът на Труд Спас Стайков.

Празникът продължи с народно веселие с оркестър "Бисери“ и специалното участие на певицата Валя.

Храмовия си празник местната църква “Света Троица“ отбелязва на Петдесетница. Особено тържествен е и празникът на следващия ден, когато Православната църква почита Третото лице на Света Троица - Светия Дух. Тези църковни празници от незапомнени времена са своеобразен народен събор за местното население, което ги празнува до ден-днешен "три дена и три нощи“. Поради съвпадението тази година на първия ден с Черешова задушница и по препоръка на техния свещеник, всички приеха в почит на починалите в този ден да не се провеждат публични увеселения.

В празничния ден в чест на Светия Дух, народният празник започна от храма “Света Троица“. Светата Литургия бе отслужена от енорийския свещеник Кирил Тошев и свещеник Милан Георгиев, който духовно обгрижва съседна енория. С китка в ръка енориашите - малки и големи - се покланяха на празничната икона и поставяха според местната традиция своя дар. (В селото има обичай по всякакви поводи в храма да се носят хлебни приношения, които накрая, поръсени с шарена сол да се раздават на всички присъстващи). В братска слога духовниците изпълняваха литургийното последование и възнасяха молитви за всички към Бога.

В края на богослужбата с проповед към християните се обърна отец Милан, който в пастирското си слово говори за духовния смисъл на празника и поздрави всички живеещи в енорията.

След литургията според възстановена през последните години традиция от храма потегли литийно шествие, което премина по централната улица на селото и достигна до параклиса “Успение на Пресвета Богородица“, построен на място, известно като "оброчище на Света Троица". Към шествието се присъедини и кметът на селото г-н Николай Копринков, който е главен организатор на събора и отрано сутринта съблюдава правилното изпълнение на задачите.

Достигнала параклиса, литията бе очаквана там от мнозина по-възрастни християни, които поради горещото лятно време бяха предпочели да си починат под ореховата сянка. В двора на параклиса бе отслужен празничен водосвет, в който се включи и другият енорийски свещеник - отец Благой Тошев.

С поздравително слово към множество тук се обърна отец Кирил Тошев, който отправи благопожелания и поръси със светена вода присъстващите.

След духовната трапеза църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие, от което можаха да вкусят всички желаещи. Празничната трапеза заедно с духовниците и кметската управа споделиха и учители от местните учебни заведения. Затрогнати от празника, впечатлени от дружелюбните отношения, тези радетели за българската наука и слово изказаха онова, което всички чувстват и виждат, и което в близките десетилетия не се е случвало в селото - единомислие и единодействие между църква, държава и училище.

Духовно обдарени, телесно укрепени, енорията на село Труд продължи своя празник с народно увеселение.