Традиционният бал на народните носии се проведе във видинската община Бойница, предаде репортер на "Фокус“. Организатор е читалище "Надежда - 1903" в село Бойница, което заедно със самодейците организират бала на народните носии вече повече от век.

В тазгодишното издание бяха представени автентични народни носии от Видинско, от самодейците от селата Бойница, Кутово, Сланотрън, Иново, Бориловец, Цар Петрово и Раброво и др. В програмата се включиха и танцьори от фолклорните формации "Игривите опинки", "Веселяци" и "Кулчене".

Пред публика и участници, оживяха автентични български носии, извадени от старите ракли и предавани от поколения на поколение от майки и баби. Сред най-атрактивните бяха показаните стари тъкани престилки, бродираните мъжки и женски ризи, потурите и различни видове цървули. В конкурса участваха само типични бойнишки носии. Тази година в бала се включиха 55 участника. Дефилираха и шест деца, като най-малкият участник беше 10-месечната Ванина Бориславова, каза секретарят на местното читалище "Надежда 1903“ Ирина Станкова. Представена бе плевенска носия от Христо Иванов от с. Расово, област Монтана, и самоковска носия – от Каталина Иванова.  

За пристигналите от страната етнографи и гости от региона, страната и българи живеещи в чужбина, бе истинска радост да видят едно уникално богатство от носии, шевици, съхранени във времето. Сред най-интересните представени носии бяха - празничните, сватбарските, булчински и жетварските. 

Автентичните носии, някои на повече от 100 години, се съхраняват в Народно читалище "Надежда -1903" – Бойница. С тях самодейците участват в редица конкурса и печелят призови места, разказват местните. Преди две години читалището "обра“ наградите на Конкурс за популяризиране автентични носии от Северозапада на читалище "Никола Йонков Вапцаров-1927" във врачанското село Хърлец. Борислав Николов, от Бойница, спечели първо място, предметна награда и диплом за автентична мъжка носия, Денис Иванов се класира на първо място в категория "Момчета", а Стела Иванова се нареди на второ място за женска носия с дълга алина (късак). Читалището в Бойница грабна заслужено и колективна награда.

Автентичните бойнишки носии са – пъстри, с преобладаващ червен цвят на женските костюми и бял – на мъжките. Около вратовете и на ръкавите на ризите има гъсти шевици, повечето с флорални мотиви. С вертикални шевици са украсени и престилките. Всичко е изработено на ръка и само от естествени материали. Някои от ризите са конопени, но има и кенарени. Късаците и завеските са от вълна, разказват самодейците.

В съседното село Шишенци също се съхраняват 20 народни носии на повече от век. Носия от село Шишенци може да се види в Националния музей на Япония, допълни секретарят на читалището. Показват я като гениално творение на самобитната народна култура на България. Балове на народните носии се провеждат през месец март в още три села на община Бойница: в Шишенци на 3 март, в Бориловец на 8 март и в Периловец на 22 март. Който още не е видял автентична народна носия, направена с вкус, цветна и самобитна и е пропуснал традиционния бал на народната носия в Бойница, да заповяда и ги види през март в трите села на общината, отправят покана самодейците на НЧ "Надежда -1903".