Проф Пол-Герхард Шлегел и проф Матиас Волфл, онкохематолози от Университетската клинка във Вилсбург, Германия са специални гости на XVI Национален конгрес по педиатрия, който се провежда от 19 до 22 септември в Боровец по инициатива на Българската педиатрична асоциация.

Двамата именити професори са в България по покана на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Днес проф. Матиас Волфл, който е началник на Трансплантационния сектор в Университетска клиника Вилзбург, Германия, посети детската онкохематология в столичната болница. Д-р Надежда Юрукова дм., началник на Отделението по детска хематология към клиниката и д-р Таня Христова, ръководител направление "Трансплантации на ХПК“ ги запознаха на място с ежедневния лечебен процес.

Екипът на проф. Шлегел от години осигурява консултации за българските си колеги във връзка с по-сложни случаи. Настоящата работна среща имаше за цел да постави начало на тясна колаборация и туининг програми (обмяна на лекари и медицински сестри), които непрекъснато да повишават нивото на компетентност на българските лекари и медицински сестри.

"Консултирането на редки и трудни медицински случаи със специалисти с опит е дългогодишна практика в сферата на детската онкохематология в международен мащаб и аз се радвам, че продължаваме тази традиция“, коментира след срещата началникът на клиниката доц. д-р Боряна Аврамова, дм.