Министърът на отбраната Тодор Тагарев пристигна в Сливен за честванията на 100 -годишнината на Военна болница Сливен. Министърът прие почетния строй и приветства военнослужещите от Сливенския гарнизон и военните медици, работещи в болницата. Болницата е създадена като медицинско заведение към 11 пехотен полк, и разширявана през годините.

Министър Тагарев откри и ремонтираното инфекциозно отделение на болницата. Освен цялостен ремонт, са подменени дограми и е обновена фасадата.

"100 години са дълъг период. Мащабна война се води около нашите граници. През следващата година бюджетът за отбрана ще бъде не по-малко от 2 процента от БВП. Това не се е случвало отдавна и ще позволи да инвестираме не само в армията, но 3 в военните болници. Доказали сте ,че умеете да работите и може да разчитате на подкрепата на МО. Надявам се да се превърнете и в предпочитано лечебно заведение и за гражданското население“, заяви на официалната церемония министър Тагарев.

Началникът на лечебното заведение полковник доктор Илиян Комитов припомни, че лекарите на инфекциозното отделение са изнесли на плещите си COVID 19 и са спасили много човешки животи.

"Това , че по време на пандемията бяхте опора не само на военнослужещите, но и на цялото население на Сливен показва, че сте готови за работа при някакви условия. Ние военните медици винаги се готвим за действия в условията на война. Вие доказахте, че сте готови. Благодаря за работата и професионализма“, заяви по време на церемонията генерал – майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

По-късно през деня министър Тагарев ще участва в Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“ (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната. В дискусиите ще се включат представители на министерството на отбраната, на държавната и местната администрация от Сливенска и Ямболска области, на студентската и академичната общност, членове на СОРА и други военно-патриотични съюзи, представители на бизнеса, граждани и медии.