Велико Търново отново ще е национален център на честванията на Независимостта на България – 22 септември. 116-годишнината от едно от най-забележителните събития в цялата българска история ще бъде отбелязана гордо и тържествено, уверяват от Общината, предаде кореспондент на “Фокус".

По традиция, в старата столица е подготвена богата програма, която започва още на 17 септември, кулминацията ще е на 21 и 22 септември, но събитията продължават чак до 27 септември.

Неизменна част от честването е и големият есенен празник "Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите“, който обхваща шестте едни от 18 до 23 септември и превръща емблематичната занаятчийска улица във фестивална арена с близо 30 събития. Над 80 ще бъдат занаятчиите, които ще покажат старовремски техники и изделия. Проявите включват творчески работилници, концерти, детски театър, огнено шоу, рисуване на текстил, изработка на сапун и майсторски печива и други.

Предпразничната програма по повод Независимостта стартира още на 17 септември /вторник/ с концерта "Акордеонни импресии“ с Калоян Куманов – в 19:30 часа на сцената на Летния театър. На 19 септември /четвъртък/ в Художествената галерия "Борис Денев“ ще бъде открита изложбата "България и Китай. 75 години дипломатически и културни отношения“.

Атрактивен за жителите и гостите на Велико Търново ще е съботният ден – 21 септември. В 16:30 часа с музикално дефиле по главната улица "Васил Левски“ ще бъде открит 17-ят Международен фестивал на военните духови оркестри. В 21:00 часа е един от акцентите в програмата – 3D-мапинг спектакълът "Царевград Търнов“, който съчетава светлинни ефекти, лазери, триизмерен разказ за Второто българско царство и тематична музика. Хореографията на шоуто е обогатена. Спектакълът ще бъде излъчен върху фасадата на ХГ "Борис Денев“, ще обхване паметника на Асеневци и ще може да бъде наблюдаван от цялата стара градска част.

Събитията на 22 септември започват още в 7:30 часа сутринта с литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици“. В средновековния храм-музей ще бъде извършен водосвет на знамената, ще се състои и традиционната възстановка на обявяването на Независимостта с манифеста на Фердинанд. В 10:30 часа на крепостта Царевец с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, официално слово ще произнесе кметът Даниел Панов. Поднесени ще бъдат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията музей. В 11:30 часа от площада пред Царевец до Общината ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30 часа пред Централна поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от международния фестивал.

Концертната програма пред сградата на Общината започва в 13:00 часа с изпълнения на местни изпълнители, формации и състави. В 17:00 часа на същото място фолклорен концерт ще изнесе певицата ДесиСлава, а в 18:00 часа в центъра на старата столица ще се извие Голямото Търновско хоро.

Кулминацията на празничната програма на 22 септември е от 19:30 часа на площад "Цар Асен I". Пред крепостта Царевец ще има изпълнения на строеви хватки от Представителния блок на НВУ "Васил Левски“, заедно с Тържествена проверка. В 20:15 часа е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“, който ще завърши с ефектни фойерверки.

Събитията продължават и в почивния 23 септември – понеделник. В 11:00 часас в парк "Марно поле“ започва "EKO Kids Tour – Устойчиво Бъдеще“ - анимация за деца и родители, игри и изненади от National Geographic Kids България. От 19:00 часа на сцената на Летния театър е концертът "Рок през есента“ със Симеон Славев и групите Roundabout, Error 404, The Drivers и Свежи таралежи.

На 25 септември /сряда/ Велико Търново се включва в Европейската нощ на литературата. От 18:30 до 21:30 часа литературни четения ще се състоят в ХГ "Борис Денев“, църквата музей "Св. св. Петър и Павел“ и Клуб "ТАМ“.

Финалът на събитията, посветени на 116-годишниата от Независимостта е на 27 септември /петък/ в Летния театър, където в 19:00 часа е големият концерт на Фолклорна формация "Плетеница“.