Земеделците в България са изправени пред най-тежката реколта на царевица и слънчоглед за последните десет години, отбелязвайки сериозни загуби и ниски добиви. След като 2023 година се оказа изключително неблагоприятна за селското стопанство, 2024 година също се нарежда сред най-лошите в новата история на бранша.

Горещините и високите температури през последните месеци са оставили своите пагубни последици върху зърнените култури, като загубите достигат до 30%. При обичайни условия се очаква реколтата от царевица да бъде около 700 килограма от декар, но в Русенско този показател едва достига между 450 и 500 килограма. Въпреки това, ситуацията там не е най-критичната – има райони, където добивите са паднали до под 100 килограма на декар.

"Особено тежко е положението в Силистра, където добивите масово се движат между 200 и 300 килограма“, споделя земеделецът Станимир Станчев. Според него загубите тепърва ще бъдат изчислявани, но е сигурно, че ще възлязат на стотици хиляди левове, като рентата все още не е включена в тези сметки.

Основната причина за тези катастрофални резултати е продължителната суша, усложнена от липсата на достатъчно напоителни системи в страната, пише dunavmost.

"Някои колеги се опитаха да решат частично проблема чрез използване на кладенци, но това далеч не е достатъчно. Нужна е нова инфраструктура за напояване, която изисква силна държавна политика. Земеделието е стратегически сектор, който изисква стратегически решения от страна на нашите управници. Без напояване, българското земеделие ще продължи да потъва“, предупреждава Станчев.

Въпреки тежката ситуация, е все още рано да се говори за необходимост от внос на продукция. Станчев отбелязва, че решението за това трябва да бъде взето от преработвателите, като все пак има известни резерви от миналогодишната реколта.