След ремонта на ул. "Опълченска“ районът ще стане по-сигурен, по-зелен, по-добре осветен и по-лесен за придвижване. Проектът включва изграждане на нова канализация, подмяна на електрическата мрежа, разширяване на улицата, бус ленти, нови тротоари, LED осветление и засаждане на 103 нови дървета – удвоявайки броя на сегашните. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, предаде "Фокус".

Той разясни и какво представлява ремонтът: 

Това е ремонт, планиран от години, а нуждите, които ще подобри, продължават да стоят нерешени. Под пътното платно се изгражда канализация, която ще помогне с отвеждането на водите от редица квартали, в които живеят десетки хиляди хора. Освен канализацията, ще се подмени и електроинсталацията под платното.

На места подземната инфраструктура е на повече от 100 години.

Ремонтът на ул. "Опълченска“ е ключов за подобряване на качеството на живот на всички жители на града.

Как ремонтът ще помогне градът да бъде по-добър за хората?

Освен ново пътно платно, ще има изцяло нови тротоари, дървета, LED улично осветление и нова контактна мрежа за тролейбусите.

Как ще се подобри придвижването в града?

Разширението на улицата ще облекчи трафика и ще намали задръстванията. Новите бус ленти ще дадат приоритетно движение на градския транспорт. Това ще направи придвижването в града по-бързо и по-безопасно за всички.

Грижим ли се за зеленината?

Да. Искам да уверя, че проучихме всички варианти, за да запазим настоящите дървета без да пречим на изпълнението на проекта, който е от съществено значение за десетки хиляди граждани. За съжаление, няма как да ги запазим, но не просто ще ги възстановим, а и ще ги увеличим след ремонта.

Разбираме колко са важни дърветата и зеленината за всички – те са важни и за нас.

Въпреки че се налага да премахнем 39 дървета от едната страна на улицата, ще засадим 103 нови – не само по улицата, но и в близост до нея. Ще положим специални грижи за новозасадените дървета, за да сме сигурни, че няма да изсъхнат. Разбирам притесненията на гражданите. София няма добър опит с ремонтите през последните години. Затова в първия коментар прилагам документ с повече информация за проекта.