Днес е премиерата на документалния филм "Зависим“. Филмът е част от кампанията ни срещу наркотиците, с която искаме да започнем честен разговор с децата и младите хора, техните родители и учители. Това написа кметът на София Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, предаде Sofia24.bg.

Ето какво още каза столичният кмет:

"Зависим“ разказва лични истории на хора, които са се изправили пред сериозни проблеми с наркотиците, за да покажем колко лесно е да попаднеш в този капан и колко (не)възможно е да се измъкнеш от него.

За мен е важно да подкрепяме такива проекти, които не просто информират, а провокират истински диалог. Благодаря на Надежда Бачева - заместник-кмет за тази нейна инициатива и за усилията да доведе докрай този проект.

Ние, възрастните, трябва да слушаме децата си с разбиране и уважение. 

Трябва да говорим открито с тях, дори и за трудните теми, преди да стане късно.

Тъжната статистика е, че 30% от децата под 16 години са опитвали наркотични вещества - ясен сигнал, че не можем да си позволим да пренебрегваме този проблем. Нека не чакаме, нека говорим с децата си навреме. Заедно можем да ги подкрепим и да им помогнем в техните избори в живота.

На 26-ти октомври  в Аулата на НАТФИЗ се състоя премиерата на филма "Зависим“ – документална лента, която поставя на дневен ред един от най-големите проблеми на нашето общество: наркотичната зависимост и нейните последствия.

Филмът е част от мащабната кампания на Столична община, под патронажа на кмета на София – Васил Терзиев, ръководена от зам.-кмета с ресор "Социална дейност“ Надежда Бачева, която има за цел да стартира диалог за превенцията и подкрепата на младите хора.

"Зависим“ е съвместна инициатива на Столична община и списание "L`Europeo“. Лентата разказва личните истории на хора, които са се борили с наркотичната зависимост, като подчертава колко бързо и неусетно може да се попадне в капана ѝ.

Филмът показва колко е важно този разговор да започне – с децата, с техните родители, с учителите – всички, които имат роля в създаването на общество, което се бори с проблема, а не го замита под килима. 

"Стряскащите статистики, като например тази, че 30% от децата под 16 години са опитвали наркотично вещество, ни задължават да действаме. Проблемът е голям и засяга всички нас – родители, деца, зависими и независими. Не можем да го игнорираме повече“, заяви Надежда Бачева.

Тя подчерта, че премиерата на "Зависим“ е само началото на дългосрочна кампания, която цели да свали стигмата от разговорите за наркотиците и да предложи на младите хора реални стратегии за превенция.

Филмът е създаден с идеята да бъде мост между поколенията, да провокира диалог на равни начала, без осъждане и назидание.

"Целта ни е да говорим открито и с разбиране. Да помогнем на децата да разберат, че дори един опит с наркотик може да промени живота им завинаги“, сподели Бачева и призова всеки, който се чувства загрижен за бъдещето на нашите деца, да се включи в кампанията.

От началото на следващата година Столична община планира да въведе уникална програма, насочена към борба с първопричините за употреба на наркотични вещества.

Програмата ще се фокусира върху мотивацията на децата и младежите, предоставяйки им умения за справяне с личностните предизвикателства и стресови ситуации, които често ги тласкат към употребата на наркотични вещества.