На Годишната среща на местните власти говорих за стъпките, които София предприе през 2024 година, за да трансформираме управлението на отпадъците в работеща устойчива система. Това заяви Васил Терзиев в личния си профил във Facebook.

Ето какво още заяви той: 

От ден 1 се захванахме с управлението на отпадъците не като с политическа тема, а с ясното съзнание, че предстои въвеждането на такса за битови отпадъци на принципа "замърсителят плаща“, а нямаше необходимата подготовка, за да може тя да бъде приложена.

Това е едно от най-големите предизвикателства, което предстои пред всички общини в България. Но в същото време този модел ще стимулира намаляването на отпадъците и отговорното поведение.

Ще постигнем една амбициозна цел – депонирането на отпадъци да бъде свалено под 10% до края на 2024 г. 90% от отпадъците в София се депонираха, почти без рециклиране, когато влязохме в общината. 

Променихме това. Спестихме десетки милиони на софиянци тази година.

Подписахме договори за 100% оползотворяване на RDF на цена от 22 млн. лева.

За сравнение, заварихме от предишните управляващи неподписан договор за 40% оползотворяване за 26 млн. лева. Равносметката е намаляване на разходите с над 50–60% на тон RDF. След като бяха приети нови минимални изисквания ще удвоим контейнерите за разделно събиране до 6000.

Така повече хора имат достъп до система за разделно събиране на отпадъци.

Това е огромна стъпка към по-чист град и по-малко отпадъци по депата.

Заводът за отпадъци генерира биогаз от хранителни отпадъци, от който генерира електричество, което е още една крачка към устойчиво и ефективно управление на отпадъците. В него се извършва механично разделяне на PET пластмаса, хартия и метали, които се продават от общината като суровини – носят приходи и намаляват депонирането.

Прогнозните приходи от продажбата на рециклируеми материали, отделени от битовите отпадъци, очакваме да достигнат 1.6 млн. лева тази година в сравнение с малко над 400 000 лв. при предишното управление. Затегнахме контрола върху сметоизвозващите фирми. Започнахме премахването на нелегитимните практики като транспортиране на отпадъци с излишна вода за изкуствено повишаване на тонажа, например.

Тези оптимизации и мерки за разделно събиране на отпадъци и рециклиране са важни, защото ще помогнат за промяната, когато се въведе принципът "замърсителят плаща“. Всичко това за нас е само началото.

Убеден съм, че чрез иновации, споделена отговорност и активната ангажираност на хората ще успеем да превърнем градовете си в пример за устойчиво развитие. Аз и екипът ми ще продължаваме да работим всеки ден, за да получават софиянци по-добри услуги и парите им да се разходват ефективно.