За да искат младите хора да създават и отглеждат семействата си в София, не е достатъчно децата да са ни най-важни само на думи. Ние трябва да създадем за тях възможно най-добрата основа - среда, в която да растат здрави, свободни, образовани и да вярват в себе си. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, видя Sofia24.bg.

Столичният кмет се срещна и разговаря с Кристина де Бройн, представител на UNICEF Bulgaria. Двамата обсъдиха политиките на Столичната община, свързани с грижата за децата на София.

"Образованието е сфера, в която съм инвестирал много лични средства и усилия. Сега, като кмет на София, се стремя общината да насочва повече инвестиции в инфраструктурата за децата - детски площадки, безопасна среда около училищата и детските градини. Целта ни е да обръщаме внимание не само на базовите нужди на децата, но и да осигурим повече места за спорт и творчески пространства.Столичната община има над сто социални услуги за деца и възрастни в неравностойно положение. Затрудненията в центровете за деца и хората с увреждания са не само финансови. В тези центрове работят изключителни професионалисти, за които емпатията е водеща. Въпреки това все още липсват достатъчно отдадени на каузата специалисти", каза още васил Терзиев.

Надежда Бачева - заместник-кмет по социалните дейности, сподели на срещата, че подкрепата на УНИЦЕФ за работата с деца в т.нар. “сини стаи" би била ценна за нас. Столичната община има изградени четири “сини стаи". Тези стаи осигуряват щадяща среда за деца, които са преживели травма или насилие за възможно най-адекватната подкрепа.

"С Кристина де Бройн се разбрахме да засилим партньорството между Столичната община и УНИЦЕФ в различни области - предотвратяването на насилието над деца и жени, детското правосъдие, социалното приобщаване. Регионалният офис на организацията изрази готовност да помогне за създаването на план за действие за децата на София, който да е част от националния план за изпълнение на Европейската гаранция за детето на Европейския съюз", добави Терзиев.