Съединението, идва и за да ни припомни уроците на историята. А именно, че в името на националната кауза политиците трябва да загърбят противоречията си и да се обединят следвайки своя народ, така както се обединяват младият български княз Батенберг, министър-председателят Петко Каравелов и председателят на НС Стефан Стамболов. Това заяви кметът на София Васил Терзиев пред мавзолея-костница на Александър I Батенберг. Припомняме, че Столична общината организира тържествено отбелязване на 139-ата годишнина от Съединението. 

"Съединението е дело не толкова на младата българска държава, колкото на българския народ, за който национално-освободителната борба не приключва с Берлинския договор, а продължава да осъществява българският национален идеал - събирането на разпокъсаните български области в една държава", добави още той.

Столичният кмет припомни, че свободата не ни е даденост е че няма "малки и големи народи, когато става дума за национални интереси" и добави, че Съединението е едно от най-вълнуващите събития, исторически акт, предопределил бъдещето на съвременна България.