Данните на общинската мрежа AIRTHINGS, която мери качеството на въздуха, са ненадеждни за всички замърсители - ФПЧ10 и ФПЧ2.5, както и за азотен диоксид. Години наред Столична община се е отчитала и е градила стратегии и политики на база на неверни данни. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, предаде Sofia24.bg.

Ето какво още добави столичният кмет:

По наша молба Clean Air Found възложи да се направи независим анализ от американската компания TDEnviro, специализирана в анализ на данни за атмосферния въздух. За референтна мрежа, спрямо която е правена оценката, е взета националната мониторингова мрежа на МОСВ, а периодът на анализ е от 2021 г. до 2024 година.

Данните показват ниска или почти никаква корелация с данните на референтната мрежа за всички замърсители. До 12 пъти достигат отклоненията на общинската мрежа от стойностите за добра или приемлива корелация. Общинската мрежа е изградена с недостатъчно качествени сензори според анализа.

Освен със здравето си, сметката, която са платили софиянци, благодарение на управлението на ГЕРБ, е близо 1 млн. лв., платени за изграждането и поддръжката на тази мрежа от 2019 г. насам. София се оказва собственик на 22 кутии със сензори, но не и на системата за наблюдение, съхранение и визуализация.

Въпреки очевидната неефективност, общината е плащала стотици хиляди левове за поддръжка - недопустимо разхищение на публични средства.

Заради подписания договор след изтичане на гаранционната поддръжка, фирмата отказва да предостави каквато и да е информация за системата. Това затруднява поддръжката на системата след това.

За скептиците ще допълня, че резултатът от оценката не се дължи на местоположение на сензорите, защото са анализирани данните само от тези сензори, които са монтирани на същото място, където са и станциите на националната мрежа.

Основният стратегически документ, приет с решение на СОС през 2021 г., вместо да се фокусира върху най-приоритетните действия за подобряване качеството на въздуха, съдържа 83 мерки. Никакъв фокус. Думи, манипулации, после пак много думи, писане на стратегии, политики, таблици с мерки и никакви ефективни действия от предишното управление.

Стартирахме работа по анализа и оценката на общинската мрежа за сензори през май, а междувременно предприехме и конкретни мерки за справяне с някои причини за замърсяване на въздуха:

- Увеличихме изпълнението на програмата за смяна на замърсяващи уреди за битово отопление. За няколко години в предишното управление изпълнението ѝ е било 11%, само за няколко месеца ние повишихме изпълнението на 40%.

- Увеличихме площта на механизираното миене и метене на улиците с 26 хиляди декара.

- Засилихме контрола върху строителните обекти, като наложихме 55% повече глоби за замърсяване за по-малко от една година.

Предстоят още важни стъпки:

Стартираме нов проект на стойност 14 млн. лева, финансиран по програма "Околна среда“ 2021-2027, който ще включва зелени мерки за подобряване качеството на въздуха. Проектът за подмяна на стари отоплителни уреди, финансиран със 73 милиона лева, вече събра заявления от 20% от предвидените домакинства.

На 5-ти ноември, съвместно със Софийския университет, организираме научна конференция с експерти от България и света, за да търсим дългосрочни решения.

Състоянието и чистотата на въздуха е един от ключовите приоритети за мандата. Градът ни заслужава по-чист въздух и ще продължим да работим за това.