С подписването на новите договори за оползотворяване на РДФ (твърдо гориво от отпадъци) до края на годината ще свалим отпадъка за депониране под 10 %. Това каза кметът на София Васил Терзиев, който посети Столичното предприятие за третиране на отпадъците, за да провери работата на новата линия за  отделяне на чист РЕТ материал (пластмаса).  

"Оползотворяването на РДФ ще става и много по-евтино за града. В миналия период е имало обществена поръчка за 40 % от общия РДФ за 26 милиона лева, която не е  реализирана. Договорите, които се подписват в момента са за цялото количество РДФ и за тях ще бъдат платени 22 милиона лева, с което се постига  над 50-60 % по- нисък разход  на тон /РДФ . Всички тези спестени пари могат да се използват за инвестиции в оборудване и за повишаване на качеството на услугите, които предлагаме, каза Васил Терзиев.

От думите на Терзиев, става ясно, че с оползотворяването на РДФ в момента клетките за депониране имат капацитет за 6-7 години напред, а с подобренията, които се правят периодът на тяхната експлоатация ще бъде удължен. 

"Паралелно с това Столична община работи и за разкриване на нови клетки, за да бъде обезпечен градът за много мандати напред  и това да не ни бъде тема, посочи Терзиев и припомни, че на отпадъка трябва да се гледа като на ресурс.   Паралелно с това Столична община работи и за разкриване на нови клетки, за да бъде обезпечен градът за много мандати напред  и това да не ни бъде тема", посочи Терзиев и добави, че на отпадъка трябва да се гледа като на ресурс. 

Директорът на завода инж. Николай Савов представи данни за работата на инсталациите. За миналата година това, което е депонирано от януари до 1 септември са 11 хил. курса и от тях 73 хил. тона са сложени в депото. За 2024 г. до сега са депонирани под 5 хил. тона с 862 курса.

По- добри резултати са постигнати и с новите договори за продажба на рециклируеми материали, където цените, на които заводът ще продава са от 50 до 300-400 % по-високи отколкото в предишния период.  

"Когато създадеш по-честни условия за търг и знаеш какво искаш, идват повече фирми. Когато дойдат повече фирми има повече конкуренция, а когато има конкуренция, има по-добри цени като разходи или като приходи“, посочи още Терзиев.

През изминалите месеци са извършени ремонти и подобрения, възстановени са и всички неработещи поточни линии и системи в СПТО. По-ефективното сепариране и преработка на суровините осигурява по –добро качество на материалите за рециклиране и на РДФ горивото и увеличава тяхното търсене. Новата линия за чист РЕТ материал позволява отделянето на по-скъпата пластмаса от общия отпадък и нейната реализация на пазара.

Чистотата на града е ключов приоритет за нас и по него работим в различни направления посочи Васил Терзиев. През изминалите месеци  Столичният инспекторат е завишил многократно санкционната си дейност, както към почистващите фирми и към физически и юридически лица за неспазване на разпоредбите. Над 10 пъти е увеличен броят на санкциите към почистващи фирми и близо 3 пъти към физически и юридически лица, за неспазване на разпоредбите. За седем месечен период наложените санкции на почистващите фирми са в  размер на 1 305 163 лева, сравнено със същия период  на 2023 година, когато санкциите са били 125 564 лева.

За същия период е извършена дейност "миене на улични платна“ и  са измити 238 495 дка площ в сравнение с 214397 дка същия период през 2023 г. Увеличена е дейността  "механизирано метене“ 170 434 дка  в сравнение с  168 292 дка през 2023 г. През периода са подменени 2267 броя контейнери за битови отпадъци от 1100 литра , което е два пъти повече спрямо  2023 г. Подменени са 2220 броя от 110 и 240 литра контейнери за битов отпадък за индивидуално обслужване на домакинствата, което е три пъти повече спрямо а 2023 години. 

Подменени са 541 броя улични кошчета, разположени на спирки на масов градски транспорт , което е два пъти повече сравнено  за същия период на  2023 г. При осъществените проверки от екипите на Столичен инспекторат в отчетен период  01.01-30.07.2024 г. е съставил 3 495 броя актове за установяване на административни нарушения, което отбелязва увеличение от над 2 пъти и половина сравнено с миналата година за същия период.

Почти четири пъти и половина е увеличението на постъпленията от наложените глоби с фиш, което в левова равностойност е в размер на 163590 лв., на фона 39750 лв. за същия период през 2023г. Най- честите глоби са наложени за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, смесване на различните видове отпадъци и замърсяване на околната среда от строителни дейности, нерегламентирано горене на отпадъци на открито и други. До края на октомври ще бъдат пуснати и новите обществени поръчки за сметосъбирането. В новите договори ще бъдат заложени завишени изисквания и повече контрол.