Има опасност да спре работата по ключови обекти в София като детски градини и улици. До този проблем се стига след смяната на Управителните съвети на общинските дружества от Столичния общински съвет и опасността "Софинвест“ ЕООД да загуби своя лиценз за строителен надзор и инвеститорски контрол. Това заяви Васил Терзиев на брифинг в Столична община. 

Причината е, че един от новоназначените след "скандалната смяна“ членове няма необходимото инженерно образование. За това подадоха сигнал кметът на София Васил Терзиев и зам.-кметът с ресор финанси и обществено строителство Иван Василев

"Това е първият по-голям проблем от тази бърза и непрозрачна смяна. "Софинвест“ ЕООД е дружество, което изпълнява ролята на надзор в много важни проекти за града, и като такова, за да изпълнява дейността си, има нужда от лиценз", посочи още Терзиев.

"Сред обектите, които са в риск, са детската градина в "Бояна“ и новоизградената улица "Народно хоро“, които не могат да бъдат въведени в експлоатация. Трябва да спре и работата по укрепване на свлачищата в района на "Долни Богров“, ремонтът на минералната баня в "Овча купел“, проектите за енергийна ефективност на блокове в множество райони на София също са в риск от провал. 

Строителството на спортна зала в 56-то училище и пристройката на 41. ДГ също могат да спрат, не могат да бъдат въведени в експлоатация и новите асансьори на трамвайното трасе по линия № 7 в кв. "Манастирски ливади-запад“, както и да продължи укрепването на коритото в река Владайска и полагането на пътна маркировка", каза зам.-кметът Иван Василев.

Кметът Терзиев изрази и притеснения, че след смяната на членовете на Управителните съвети, проблеми могат да възникнат и в другите общински дружества, което да постави под риск ключови за града системи. 

"Дали това е активен саботаж или в бързината не са преценени всички рискове не знам, но който и от двата варианта да е, не е добър за града. Трябва да се намери максимално бързо решение, за да не се блокира работата и да имаме обща грижа за София, независимо от нашите различия“, посочи още Терзиев.