Днес бях сред невероятни хора с големи идеи и смели мечти! South East European Innovators Challenge 2024 събра всички нас с една мисия – да превърнем Балканите в място, където иновациите процъфтяват, а талантът намира своя път. Това заяви Васил Терзиев в личния си профил във Facebook, предаде "Фокус".

Ето какво още добави столичният кмет: 

Балканите имат уникалния шанс да имат по-голяма роля в света на иновациите, но е нужна обща работа за интегрирането на отделните екосистеми - като пазари и като възможнсоти за финансиране и споделяне на знания. Публичният сектор може да играе ключова роля в този процес.

В София вече работим усилено да създадем среда, която стимулира новите идеи – разработваме реално иновационни "пясъчници“, в които стартиращите компании тестват своите идеи и технологии в реални условия. Развиваме и концепцията за хакатони, насочени към решаването на градски проблеми, така че младите иноватори да намират нови, практични решения за нашия град.

Подкрепяме както утвърдените компании, така и тези, които правят първите си стъпки. Защото знаем, че най-смелите идеи могат да се родят навсякъде. Интегрираме и градските данни, за да предоставим на новите умове ресурси за разработването на интелигентни решения, които правят София по-добро място за живот.

Всички панелисти споделихме убеждението си, че на Балканите можем да изградим мрежа от подкрепа и възможности, която ще отвори нови хоризонти за всички. Това няма да е само регионален успех – това е знак към света, че тук има визионери, които могат да изградят водещи компании в секторите с бъдеще. Обединени можем повече! И в България, и на Балканите!