От вчера са блокирани сметките на "Столичен автотранспорт" ЕАД. Кaкво значение има това? Ако това дружество спре да работи, спира и градският транспорт. Това каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг преди началото на днешната сесия на Столичния общински съвет, предаде репортер на "Фокус".

Терзиев обясни, че дружеството има натупани 20 млн. лева задължения през годините. 

"Кметът по финанси Иван Василев, като добрата фея, отново трябва да търси решение как това дружество да бъде спасено. Няма да спра да говоря за темата с общинските дружества", каза Васил Терзиев

Кметът на София добави, че ще продължава да задава важни въпроси като: "Каква е програмата на хората, които управляват общинските дружества? Кога ще организират конкурси за постоянни състави на управителните съвети? Кои управляват общинските дружества? Какъв е мандатът на хората, които ще ги управляват? Кога ще се потърси отговорност от тези, които доведоха тези дружества до колапс? 

"Защо дружествата години наред са оставяни в дългове? Дългове, които са натрупвани и саботират работата на ключови за града сектори. И да се налага сега всеки месец да мислим как да им даваме заеми, така че те да могат да продължат да работят. Защо сектор транспорт е в състояние, в което не може да изпълняваосновната си задача, а именно да осигурява транспорта на гражданите на София. Работим с колегите, за да решим проблема в "Столичен автотранспорт", ще ви информираме какви са предприетите мерки. Предполагам, че кризата ще бъде предотвратена, но общинските съветници дължат отговор. Каква е визията за развитието на общинските дружества", заяви зам.-кметът по направление ''Финанси и здравеопазване" Иван Василев и попита: "Защо е този умишлен саботаж, колеги? Защо искате да спирате развитието на града?".

Иван Василев каза, че очакват да получат отговори, а дотогава те ще работят за развитието на града и затова той да работи нормално.