Общинският съвет в Сливен не прие план-сметката за чистотата затази и следващата година. Двете предложения бяха внесени за втори път,след като на предишното заседание общинските съветници гласуваха отновопротив. Аргументите им тогава бяха, че промяната на план-сметката задейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или другисъоръжения на битови отпадъци и поддържане на чистотата на територии заобществено ползване за 2023 г. и план – сметката за 2024 г. не саобсъждани в Комисиите. Тази седмица предложенията бяха дискутираниобстойно във всички постоянни комисии.

Според общинския съветник от ГЕРБ Теодора Маринова, днешното решение наместния парламент ще доведе до увеличаване на незаконните сметища, а оттам и до екологични проблеми. По думите й неприемането на план-сметкатаза чистотата за 2024 година означава намаляване на кратността насметосъбирането и намаляване на други дейности по чистотата."Забавянето на сметопочистването или увеличаването на периода междупочистванията в града и населените места в общината, може да доведе доекологични проблеми. Надявах се колегите да проявят разум и да подкрепятплан-сметката за чистотата за 2023 и 2024 година. По време на дебатите взалата не чух аргументи, които да подкрепят това тяхно решение. Чухмекритики, но не и реални предложения от страна на общинските съветници,които гласуваха "Против“ или "Въздържал се“. Това ме кара да мисля, четук става въпрос за политическо решение, а не за реален проблем“,коментира Теодора Маринова.

По думите й цените отпреди 4 години не са съпоставими с тези днес и неможе същия обем работа да се изпълнява на цена отпреди 4 години. "Всичкисме свидетели на реалното увеличение на отпадъците, които произвеждавсеки от нас. На всички е ясно, че инфлацията увеличи цената на услугитекато сметосъбиране и сметоизвозване. За да живеем в чиста и приветливасреда, не можем да избягаме от този разход. Не можем да кажем на хората,че ще се чисти определено количество отпадък, а над него да си госъхраняват у дома. Това със сигурност ще доведе до увеличаване ннезаконните сметища“, каза още Теодора Маринова.Тя изрази надежда, че колегите й в Общинския съвет ще надмогнатполитическите различия и ще насочат усилията си в работа за хората инаселените места.