Пандемията по никакъв начин не намали желанието на нашите съграждани за четене на книги. Това заяви директорът на Регионална библиотека (РБ) "Дора Габе“ в Добрич Теодора Денкова, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. "Щастливи сме да заявим, че и тази година библиотеката имаше възможност да зарадва своите верни читатели с много нова и отраслова художествена литература. Въпреки новите условия на работа, поради продължаващата и до сега тревожна епидемиологична обстановка, библиотеката не е спирала да изпълнява своите основни функции - да обогатява своите фондове и да насърчава четенето от най-ранна детска възраст“, посочи Теодора Денкова.

По думите й новите обстоятелства в нашето ежедневие са провокирали библиотекарите да търсят и да предлагат нови онлайн инициативи, които да насърчават любознателността и желанието за четене, стремежа към знание и самоусъвършенстване. През годината библиотеката е реализирала проект на стойност 15 500 лв. със средства, осигурени от Министерство на културата. Проектът е по Програма "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност“.

Закупени са 896 тома нова книги. Със собствени средства културното ведомство е набавило качествена литература, отчитайки актуални търсения, мнения и предложения на читателите. Те са отразени и в онлайн рубриката "Искам да прочета…“ на сайта на библиотеката. Теодора Денкова отправя думи на благодарност към всички дарители, които с голяма любов към четенето, книгите и библиотеката, са предоставили книжни, нотни и електронни издания, както и финансови средства. Пример за това е подкрепата на фирма, осигурила финансирането за създаване на тийнзона, отговаряща на съвременните потребности и нагласи на младите хора в добруджанския град - спокойна и уютна обстановка за четене, самоусъвършенстване и приятно прекарване на свободното време.

За първи път тази година библиотеката се включи в национална инициатива, която насърчава разделното събиране на отпадъци, информираността в тази насока и поощрява чрез подаръци - книги, за малки и големи ползватели на библиотеката. На 25 септември - Денят на Добрич, се проведе инициативата "Стара хартия за нова книга“. Тя събра стотици деца и техните родители, обединени от любовта към книгата и идеята за опазване на природата. Сдружение "За градски читални“, които развиват нови пространства, улесняващи достъпа до литература и промотиращи четенето, Националната музикални академия "Проф. Панчо Владигеров“ и още много други организации, институции и фирми са сред спомоществователите на библиотеката в добруджанския град, дарили печатни издания, за да споделят с повече хора любовта към книгите и четенето.

Чрез кутията "Остави своята стара книга“ се получават и голям брой анонимни дарения. Кутията е поставена във фоайето на библиотеката, като по този начин споделеният път на книгата продължава. Преди броени дни "Ориндж център“ и осем издателства и издателски къщи зарадваха библиотеката с подарък - над 100 великолепни детски книжки, съобщи Теодора Денкова. Тя допълни: "Важно е да отбележа, че всички приходи, генерирани от читателския абонамент и предлаганите от библиотеката услуги, отиват само и единствено за закупуване на нова литература и обогатяване на фонда. Издаването на персонална годишна читателска карта е на символичната цена от 2 лева, но за нас е огромна подкрепа, която получаваме от всички наши ползватели“.



Жулиета НИКОЛОВА