Текето "Ак Язълъ Баба - Св. Атанасий“ в балчишкото село Оброчище отново е отворено за посетители. За това съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Текето е един от обектите към музея в Белия град. Може да бъде посетено в дните от сряда до неделя между 8,30 и 16,00 ч. Обедната почивка е от 12,00 до 12,30 часа. Обектът е забележителен архитектурен паметник със силен религиозен смисъл, почитан едновременно от християни и мюсюлмани.

Легендите за текето са много и различни. Мюсюлманите вярват, че през 16 век на това място се заселва Ак Язълъ баба, духовен приемник на Отоман баба, водач на мюсюлмански орден, бягащ далеч от центъра на Османската империя, тъй като бива подложен на преследвания. Според християните на това място живеел Атанас, млад овчар, който се влюбва в турска мома.

Когато роднините на девойката узнали, подгонили младите да ги накажат и влюбените се самоубили, за да не попаднат в ръцете на преследвачите си. Християните вярват също, че някога на това място е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител. От втората половина на 19-ти век текето се превръща в двуобредно светилище.

Поклонници на двете религии организират общ традиционен събор на 1 и 2 май, предоставящ възможност за изява на професионалисти и самодейци. Още любопитни факти са представени в новия сайт на Исторически музей - Балчик - https://balchikmuseum.bg/.



Жулиета НИКОЛОВА