Проектът за изграждане на Дунавски индустриален технологичен парк за над 40 млн. лева в Свищов бе представен в града, предаде кореспондент на "Фокус“. Реализацията на идеята тече с бавни темпове в последните години, но към момента има раздвижване, уточняват още от Общината.

Проектът стартира официално през 2018 година, по време на първия мандат на настоящия кмет Генчо Генчев. Паркът трябва да бъде построен в района на бившите казарми в Свищов, които бяха предоставени на Общината от държавата. Територията е над 300 дка.

"Сега сме на крачка от финала и на 1 ноември предстои да входираме нашето проектно предложение по Плана за възстановяване и устойчивост, с което Община Свищов има реалният шанс да получи близо 40 милиона лева без ДДС, за изграждането на своята Индустриална зона. Защо сме уверени, че това ще се случи? Защото държавата застава зад този мега проект на Община Свищов. Държавата е поела ангажимент и с Общината вървят заедно по различните тежки процедури, които трябваше да извървим, относно статута на бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк“, обясни кметът Генчев.

Той допълни и, че вече има интерес от страна на инвеститори, които искат да развиват бизнес в зоната, като това е и едно от от условията на Програмата – да има проявен инвеститорски интерес, с което наистина да се покаже, че Индустриалната зона е устойчива.

Експертите, които присъстваха на представянето на проекта подчертаха, че очакваните приходи за Общината от продажба на терени в Индустриалната зона са около 10 млн. евро, очакваните заплати за работещите там след 3 години са около 2 хил. евро, ползите за местния бизнес ще са близостта с международните компании, които ще се настанят там и ще се възползват с ресурсите на местните производители и експерти. Това ще наложи също и привличането на високо квалифицирани кадри, за което ще се работи съвместно със Свищовската академия, Русенския и Великотърновския университети, и съседните общини.

На над двучасовата среща бе уточнено, че в северната част на зоната ще бъде изграден околовръстен път, който ще извежда тежкия трафик без да минава през вътрешността на Свищов. В проекта е заложено и това да става в близост до точката, определена от държавата за евентуалния нов мост над Дунав. Кметът Генчев подчерта, че приоритет за изграждане на такива зони е даден на Северна България, а Община Свищов е най-добре подготвената община, която има готовност да подаде на 1 ноември своето проектно предложение за изграждане на Индустриалната си зона. Очакваните средства за реализиране на проекта са в размер на 40 млн. лв., които няма да са достатъчни, но Общината е предвидила няколко допълнителни финансови инструмента както: Планът за интегрирано градско развитие, Интегрираните териториални стратегии, Българската банка за развитие и др. като ще се търси целево финансиране, за развитие на Индустриалната зона. Дунавският парк ще разполага с обществена зона, с различни обекти за жителите на Свищов и неговите гости, и с 22 парцела за бъдещите инвеститори.