Започна почистването на неподдържаните пространства в бившите поделения на 7-ма мотострелкова дивизия (под. 24 200), като началото беше поставено в петък. Това научи "Фокус" от кмета на Ямбол Валентин Ревански.

По думите му благодарение на ямболска фирма, която е подкрепила каузата с професионална техника, е било почистено част от пространството около сградите в близост до булевард "Владимир Заимов". Кметът на града благодари за това. 

"Надяваме се на съпричастност от ямболската общественост и бизнес, за да може по-бързо да започне да се използва част от пространството от гражданите на Ямбол. Всеки, който може да помогне с техника, труд или средства, може да пише на е-мейл press@yambol.bg или да се свърже с нас на телефон 046 681 204 в работно време от 8:00 ч. до 17:30 ч.", допълни той. 

И разказа накратко историята на дивизията:

Тя е наследник на трета пехотна балканска дивизия, предислоцирана в Ямбол през 1945 г. Щабът на дивизията е преместен от Ямбол в Елхово, за да освободи място на новосъздадения четвърти отделен стрелкови корпус. На 13 ноември 1950 г. е преименувана на седма мотострелкова дивизия "Ф. И. Толбухин".

Нейните полкове също са преименувани: 11-и пехотен сливенски полк на 12-и стрелкови полк, 29-и ямболски на 33-ти стрелкови полк, трети дивизионен артилерийски полк на 20-и оръдеен артилерийски полк.

През юни 1956 г. отново е върната в Ямбол след закриването на корпуса. През 1958 г. в състава на дивизията са включени частите от разформированата 24-та стрелкова дивизия.

След усилията на много правителства за съкращаване на армията тя е разформирована окончателно през 2008 година.

Кадри: Валентин Ревански/Facebook