Близо 300 са незаетите места в средните и професионалните училища във Великотърновска област след четвъртото класиране за осмокласниците. Това показва справка на “Фокус" със сайта на Регионалното управление на образованието. Най-непривлекателна за младите хора се оказва паралелката “Техник в лозаровинарството" в СУ “Климент Охридски" в Сухиндол. Там има 18 вакантни места, като крайният срок за подаване на документи в 10 септември. В Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Златарица търсят още 16 ученици за паралелка “Горско стопанство". 15 са свободните места в паралелката "Конструиране, моделиране и технология на облеклото от текстил“ на Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново. Интересно е, че икономическият сектор също се оказва доста непривлекателен, тъй като в Старопрестолната гимназия по икономика в паралелка “Икономическа информатика" има 13 вакантни позиции.

Специалности, които до скоро се считаха за изключително привлекателни, също имат проблем с попълването на обявената бройка. Това са "Право и журналистика“ в Хуманитарна гимназия, "Асистент на лекар по дентална медицина“ и "Ветеринарен техник“ в Професионалната гимназия по електроника, "Техник растениевъд“ и "Кетъринг“ в Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица и "Производител на селскостопанска продукция“ в СУ в Полски Тръмбеш.

В елитни училища като Профилирана езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров" също има свободни места - в профили “Английски/ Немски език" и “Френски/ Английски език". За съпоставка в ПМГ “Васил Друмев" всички паралелки са изцяло попълнени.

Сроковете за кандидатстване и записване за незаетите места са до около 10 септември, като повече информация можете да намерите  на сайта на РУО.