Театралната постановка "Лазар и Иисус“ се представя на сцената на пазарджишкия театър тази вечер. Това съобщиха от ДКТ ''Константин Величков"-Пазарджик. Тя е по текст на Емилиян Станев, автор на спектакъла е Иван Добчев, сценографията е на Владимир Славов, а музиката е дело на Асен Аврамов.

В основата на спектакъла Лазар и Иисус е едноименният разказ от 1977 на писателя Емилиян Станев (1907-1979), чиято стогодишнина от рождението се чества и от ЮНЕСКО. Самият автор го нарича апокриф. Той пресъздава част от библейския сюжет за възкресяването на Лазар от Иисус, но се отклонява от каноническата версия, според която със своето възкресение Лазар е предтеча на Възкресението на Христос и на блажените мъртви, които в деня на Страшния съд ще видят Царството небесно. Режисьорът Иван Добчев съчетава разказа с новозаветни и некaнонични християнски текстове. Проследява метаморфозите на Лазар преди и след неговото възкресяване, и се интересува от празнотата, която Лазар изпитва след него. Една театрална притча за вечното търсене на божественото от човека, този път в самия себе си.

Участват: Анастасия Ингилизова, Албена Георгиева, Елена Димитрова, Димитър Марков, Христо Петков, Веселин Мезеклиев, Иван Петрушинов, Таньо Маринов, Цветелина Стоименова, Георги Ружичка, Борче Гяковски, Петър Генков, Йовко Кънев.

Началото е от 19.00 часа на Голямата сцена на театъра в Пазарджик.