Тази вечер във Видин се открива фестивалът "Синия Дунав“. За четвърта поредна година на видинска сцена ще си дадат среща фолклорни състави от Унгария, Сърбия, Румъния и България. Организатори са Община Видин и Event Masters, а входът е свободен, съобщават организаторите. Фестивалът ще се проведе на 1, 2 и 3 септември на откритата сцена на Художествената галерия в Крайдунавския парк на Видин.

Днес в Крайдунавския парк, като част от международния фестивал, бе открит занаятчийски базар на ръчно изработени предмети, който привлича вниманието на видинчани и гостите на града. В него участват над 20 представители от цялата страна със свои щандове, видя репортер на "Фокус“.

Фолклорните изпълнители, групи и самодейни състави, занаятчиите и производители на традиционни стоки, храни и напитки са част от фестивала. Всички те популяризират, съхраняват и развиват българския фолклор, бит, култура и родно производство, допълват организаторите.

През трите фестивални дни на откритата сцена пред Художествена галерия "Никола Петров“ ще се изявят самодейни състави и изпълнители от Видински регион и от различни краища на България - Кюстендил, Пазарджик, Варна, Свищов и др., както и от Унгария, Сърбия и Румъния. Те ще покажат богатството на фолклора си чрез танц, песен или мелодия. Вечерите са отредени за концерти на едни от най-популярните и обичани фолклорни имена у нас. Тази вечер специален гост ще е талантливата певица Теодора. Пред публиката във Видин тя ще представи на живо песните от предстоящия си дебютен фолклорен албум.

На 2 септември любителите на фолклора ще се насладят на яркия спектакъл на един от стожерите на българските традиции - Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев“. На 3 септември харизматичната Деси Добрева ще потопи публиката в магията на българското фолклорно песенно изкуство, поднесено по един модерен и различен начин.