Регионалният съвет за развитие на Северен централен регион за планиране проведе редовно присъствено заседание под председателството на кмета на Габрово Таня Христова, която по-рано тази година беше избрана с единодушната подкрепа на неговите членове - областните управители и кметовете в района, който обхваща областите Габрово, Велико Търново, Разград, Русе, Силистра.

"Надявам се работата в съвета за всеки един от нас да бъде важна и значима за развитието на региона ни – не само за по – големите общини, а за всички, защото трябва да сме разбрали, че регионалният подход е този, който може да преобърне тенденциите. Северна България има качества, които трябва да бъдат забелязани и не трябва да има нито един човек – млад или стар, който се чувства неподкрепен или който да бъде лишен от възможността за развитие.“ – подчерта кметът на Габрово.

В рамките на днешното заседание на РСР на СЦР се състоя избор за заместник-председател на Съвета и това е кметът на Велико Търново д-р Даниел Панов.

Съгласно одобрения дневен ред бяха номинирани и избирани представители на РСР на СЦР в Комитетите за наблюдение на Споразумението за партньорство и на програмите, съфинансирани от ЕФСУ, за програмен период 2021 – 2027 г.;

Кметът на Габрово продължава да представлява Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Северен централен регион /СЦР/ за планиране в Комитета за наблюдение на програма "Околна среда 2021-2027“. Областният управител на Габрово Мария Башева става заместник на титуляр по програма "Транспорт и транспортна свързаност 2021-2027“. Мария Башева е заместник на титуляра и в програмата за развитие на човешките ресурси, както и по програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.  

Избран беше и председател на Подкомитет за координация на инструмента "Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ към Комитета за наблюдение на програмата за развитие на районите - кмета на Силистра Александър Сабанов.

Основната функция на Подкомитета включва систематично наблюдение и анализ на напредъка в изпълнението на одобрените концепции за ИТИ, разглеждане на шестмесечни доклади за напредъка, идентифициране на потенциални рискове и проблеми, включително изготвяне на мотивирани предложения и препоръки за подобряване ефективността и резултатността на подхода.

Директорът на Дирекция "Централно координационно звено" в Министерския съвет Иван Иванов участва онлайн в заседанието като направи кратък анализ на предходния програмен период и акцентира върху най-важното от Споразумението за партньорство, в което се определя инвестиционната стратегия на страната ни в областта на политиката на сближаване за периода 2021-2027 година.

Онова, което трябва да се случи е балансирано социално, икономическо и териториално развитие на българските региони, чрез насърчаване на догонващото развитие на регионите в Северна България и реализиране на техния потенциал за растеж с подкрепата на Кохезионната политика. Реализирането на тази цели е чрез четири стратегически цели: Ускорен и интелигентен растеж на регионалната икономика; Реализиран потенциал на човешките ресурси; Устойчиво, екологосъобразно и интегрирано териториално развитие и Транспортна и цифрова свързаност.

Един от приоритетите за изпълнение на тази цел е Разработване и прилагане на съобразени с конкретните нужди механизми за насърчаване на инвестициите по линия на Кохезионната политика в Северна България. В тази връзка кметът на Габрово изрази увереност, че новият механизъм , който се подготвя и основава на един регионален подход на работа, ще бъде полезен за Северна България и ще се усети подкрепата, както от комплексния ресурс, така и най-вече от държавата. "Важно е да работим заедно, така че Северна България да се трансформира, да бъдем фокусирани и да намерим силните си страни– да имаме реална възможност да създаваме условия за задържане на хората тук и да привличаме нови такива.

Резултатите няма да са видими веднага, но сега имаме шанса да опитаме.“ – подчерта още кметът на Габрово Таня Христова, председателстваща Регионалния съвет за развитие на Северен централен регион.